Chips

Nieuwe problemen chipmakers na corona-uitbraak in Chinese stad

30 december 2021 10:46 Aangepast: 30 december 2021 10:56

De corona-uitbraak rond de Chinese miljoenenstad Xi'an raakt de chipproductie. De problemen zijn een nieuwe tegenslag voor de tech- en autosector.

Chipconcern Micron Technology, dat een belangrijke testlocatie en assemblage-vestiging heeft in de stad, heeft gewaarschuwd voor mogelijke vertraging bij leveringen als gevolg van de lokale coronarestricties. Het Amerikaanse bedrijf denkt uiteindelijk wel aan het grootste deel van de vraag van zijn klanten te kunnen voldoen.

Xi'an is al dagen in een strenge lockdown. Micron benadrukt in een verklaring dat het "passende maatregelen" neemt om het risico van het virus in de fabriek te minimaliseren zodat er toch nog doorgewerkt kan worden. Dan gaat het om coronatesten op locatie, regels om fysieke afstand te houden en het tijdelijk verminderen van het aantal medewerkers dat tegelijk aan het werk is.

Samsung

De aankondiging van Micron volgt op soortgelijk nieuws eerder van grote rivaal Samsung. Het Zuid-Koreaanse concern zei eveneens dat de productie in de Chinese stad zal worden getroffen.

De twee bedrijven behoren tot de grootste makers van geheugenchips. Die worden gebruikt in tal van apparaten, van smartphones tot supercomputers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bright 25 van 2021: Chiptekort

Wereldwijde tekorten

Sinds vorig jaar zijn er wereldwijde tekorten aan halfgeleiders. Oorzaak hiervan is onder meer de toegenomen vraag naar laptops en andere apparaten tijdens de eerdere coronalockdowns.

Tot overmaat van ramp hadden chipfabrikanten de afgelopen jaren hun capaciteit voor sommige typen chips juist verminderd, omdat de vraag ernaar destijds wat was afgezwakt. Deskundigen zeiden eerder al dat ze vrezen dat het chiptekort nog wel even kan voortduren.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van