Ga naar de inhoud
Internetsatellieten

Musk betwist kritiek op Starlink: 'Genoeg ruimte voor satellieten'

Elon Musk Beeld © BloombergGetty

Elon Musk spreekt de kritiek tegen op het satellietnetwerk Starlink van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX, dat te veel plek in de ruimte in beslag zou nemen.

Musk wijst tegen de Financial Times beweringen van de hand dat de Starlink-satellieten concurrentie in de ruimte zouden verdringen. Volgens de miljardair is de ruimte enorm groot en is er ruimte voor tientallen miljarden satellieten.

Onlangs klaagde China nog over het satellietnetwerk van SpaceX. Het Chinese ruimtestation zou moeite hebben om de vele satellieten te ontwijken om zo botsingen in de ruimte te voorkomen. Chinezen spraken van een "stapel ruimteafval" en "ruimteoorlogsvoering".

Het hoofd van het Europees ruimteagentschap Josef Aschbacher beweerde eerder dat Musk de regels "maakt" voor de nieuwe commerciële ruimte-economie. Aschbacher waarschuwde dat Musk haast heeft om duizenden communicatiesatellieten te lanceren. Daardoor zouden minder radiofrequenties en omloopbanen beschikbaar zijn voor alle anderen.

Musk is het daar niet mee eens. "De ruimte is gewoon enorm groot, en satellieten zijn heel klein," zei hij tegen FT. "Dit is niet een situatie waarin we effectief anderen blokkeren op welke manier dan ook."

China
Lees ook
China boos op Elon Musk: 'Botsingen in ruimte dreigen door satellieten'

Starlink

SpaceX heeft inmiddels 1900 satellieten in een baan rond de aarde gebracht voor Starlink. Daarmee wil het bedrijf van Musk breedbandinternet kunnen aanbieden in afgelegen gebieden. In Nederland is Starlink sinds dit jaar ook beschikbaar.

Starlink wil op sommige plekken op prijs kunnen concurreren met aanbieders van bekabelde internetverbindingen. Musk schatte eerder dat de totale investeringskosten tussen de 20 en 30 miljard dollar zullen uitkomen.

17.000 km/u

In totaal zouden er inmiddels bijna 30.000 satellieten en stukken puin rond de aarde zweven. Musk wees de suggesties van de hand dat hij concurrenten zou willen dwarsbomen. Hij vergelijkt de situatie met satellieten in een lage baan om de aarde met de circa 2 miljard auto's en vrachtauto's die wereldwijd rondrijden. "Een paar duizend satellieten is dan niks", aldus Musk.

Deze bewering van Musk wordt door meerdere experts betwist. Dit omdat de satellieten met wel 17.000 kilometer per uur om de aarde draaien. Daardoor is er meer afstand tussen de satellieten nodig.

Ook is het moeilijk om de baan van veel satellieten te berekenen. Uitwijkmanoeuvres van ruimtegebruikers zouden om die reden uren, zo niet dagen, van tevoren gepland moeten worden.

Satellietinternet
Lees ook
Satellietinternet van Starlink nu in heel Nederland beschikbaar
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl