Ga naar de inhoud
Niet zo smart

Amazon Alexa raadt meisje levensgevaarlijke challenge aan

Een slimme speaker van Amazon Beeld © Getty

Amazons spraakassistent Alexa heeft een 10-jarig meisje een levensgevaarlijke opdracht gegeven. Alexa zei dat ze een muntje tegen de pinnen van een telefoonlader die half in het stopcontact zat moest houden. Amazon heeft maatregelen genomen.

Het Amerikaanse meisje had een Amazon Echo-speaker gevraagd om 'een uitdaging' die ze kon doen. "Steek een telefoonlader half in het stopcontact en houd een munt tegen de pinnen", sprak Amazons spraakassistent Alexa vervolgens.

De moeder van het meisje, Kristin Livdahl, maakte melding van het incident. Ze was samen met haar dochter opdrachten aan het doen, zoals 'liggen en omdraaien terwijl je een schoen op je voet houdt'. Dat was een opdracht van een gymleraar op YouTube, schrijft de moeder. Nadat Alexa de levensgevaarlijke 'challenge' voorstelde, die ze "had gevonden op het web", greep de moeder op tijd in.

Het gaat om de zogeheten 'penny challenge' die eerder rondging op sociale media als TikTok. Doordat een muntje elektriciteit geleidt is het een zeer gevaarlijke handeling.

Ring-camera's
Lees ook
Ring-camera's werkten urenlang niet goed door Amazon-storing

Update uitgevoerd

Amazon zegt tegen de BBC dat Alexa inmiddels een update heeft gehad om dit soort gevaarlijke zaken niet meer aan te raden. "Toen we op de hoogte waren van deze fout, hebben we meteen actie ondernomen", aldus het bedrijf.

Livdahl zegt dat ze geluk had dat ze erbij was toen het gebeurde. Ze heeft daarna met haar dochter "een goed gesprek gehad over dat ze niet zomaar iets van internet of Alexa moet vertrouwen".

Luister ook de Bright Podcast:

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl