Ga naar de inhoud
Duizenden internetsatellieten

China boos op Elon Musk: 'Botsingen in ruimte dreigen door satellieten'

China heeft vandaag forse kritiek geuit op de satellietambities van miljardair Elon Musk. De Chinese autoriteiten klagen dat hun ruimtestation satellieten van Musks bedrijf SpaceX moest ontwijken om een botsing te voorkomen.

Voor het satellietnetwerk Starlink heeft SpaceX al 1900 satellieten in een baan rond de aarde gebracht. Volgens China zorgen de satellieten voor grote risico's op botsingen in de ruimte.

Beijing maakte bij de ruimtevaartorganisatie van de Verenigde Naties melding van twee bijna-botsingen met de satellieten van SpaceX. Dat gebeurde op 1 juli en op 21 oktober. China begon in april met de bouw van zijn ruimtestation, dat eind volgend jaar gereed moet zijn.

Miljarden aan investeringen

Met Starlink wil het bedrijf van Musk breedbandinternet kunnen aanbieden in afgelegen gebieden. Starlink moet uiteindelijk ook op prijs kunnen concurreren met aanbieders van bekabelde internetverbindingen. Sinds vorig jaar is het satellietinternet van SpaceX ook in Nederland beschikbaar.

SpaceX investeert enorme bedragen in het satellietnetwerk. Musk schatte eerder dat de totale investeringskosten tussen de 20 en 30 miljard dollar zullen uitkomen.

Satellietinternet
Lees ook
Satellietinternet van Starlink nu in heel Nederland beschikbaar

Woede op Chinese sociale media

Op sociale media uitten Chinezen maandag hun woede over Musks satellieten, schrijft Reuters. Een gebruiker op het platform Weibo noemde Starlink "een stapel ruimteafval". Een ander beschreef het als "Amerikaanse wapens voor ruimteoorlogvoering". "De risico's van Starlink worden geleidelijk aan blootgelegd, de hele mensheid zal betalen voor hun zakelijke activiteiten", aldus een gebruiker op Weibo.

Ruimteafval

In totaal zouden er inmiddels bijna 30.000 satellieten en stukken puin rond de aarde zweven. Wetenschappers hebben er bij regeringen al eerder op aangedrongen data te delen zodat het risico op in potentie catastrofale botsingen wordt verkleind.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA moest eind november nog een ruimtewandeling afblazen vanwege het risico op een botsing met ruimteschroot. Musk tweette toen als reactie dat de baan van sommige satellieten was aangepast om de kans op botsingen te verkleinen.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl