Mobiele data

Verbruik mobiele data in Nederland weer flink gestegen

27 december 2021 10:31 Aangepast: 27 december 2021 11:04

Het mobiele dataverbruik in Nederland is in het derde kwartaal flink gegroeid. Er was een toename van 12 procent vergeleken met het tweede kwartaal. Alles bij elkaar werd er 346 miljoen gigabyte verbruikt.

Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in zijn marktcijfers van de telecomsector. Vergeleken met het derde kwartaal van 2020 steeg het mobiele dataverbruik met 31 procent.

Nederlanders bellen en chatten steeds vaker via een app en daarom gebruiken ze data in plaats van belminuten. Het totaal aantal belminuten is met 5 procent gedaald in het derde kwartaal. Het aantal sms’jes nam in het derde kwartaal met 2 procent af tot 546 miljoen en dat is in lijn met de trend van de afgelopen kwartalen.

De marktaandelen van providers met eigen netwerk zijn al acht kwartalen op rij ongewijzigd: KPN en T-Mobile hebben beide een marktaandeel van 25 tot 30 procent, gevolgd door VodafoneZiggo met een marktaandeel tussen de 20 en 25 procent. Providers zonder eigen netwerk hebben samen een marktaandeel van tussen de 10 en 15 procent.

Glasvezel

In het derde kwartaal is bij 175.000 huishoudens een glasvezelverbinding aangelegd. In totaal ligt nu bij bijna 4,3 miljoen Nederlandse huishoudens glasvezel tot aan de meterkast. Daarvan hebben er 1,8 miljoen een internetabonnement via glasvezel. Het aantal abonnementen voor breedbandinternet via koper of kabel daalde.

VodafoneZiggo en KPN zijn de grootste providers voor breedbandinternet. De concurrentie volgt op grote afstand: T-Mobile heeft een marktaandeel van tussen de 5 en 10 procent en Delta Fiber van minder dan 5 procent. Het aantal bundels met vaste en mobiele diensten steeg in het derde kwartaal met 7 procent naar 3,2 miljoen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

KPN en APG gaan nog meer glasvezel aanleggen

Internet of Things

Het aantal mobiele aansluitingen voor slimme apparaten steeg naar ruim 8,8 miljoen. Dat zijn aansluitingen voor onder meer auto's, slimme energiemeters en rookmelders. Die wisselen via mobiel internet data uit met beheersystemen.

Inmiddels groeit het aantal mobiele aansluitingen door die apparaten sneller dan door nieuwe telefoons. In totaal waren er in het derde kwartaal bijna 23 miljoen mobiele aansluitingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Roaming blijft gratis in de EU tot minstens 2032

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van