Nieuwe 5G-netwerken

Experts moeten gevaren 5G voor luchtvaart in de VS oplossen

23 december 2021 09:23 Aangepast: 23 december 2021 09:28

Amerikaanse organisaties uit de luchtvaart- en telecomsector gaan samenwerken om mogelijke gevaren van nieuwe 5G-netwerken voor het vliegverkeer in de VS te beperken. Ze gaan onderling data delen en technische experts inzetten om problemen te voorkomen.

Dat maakten vertegenwoordigers van de telecomsector en de Amerikaanse luchtvaartbrancheverenigingen samen bekend. De afgelopen weken lagen beide partijen met elkaar in de clinch over de gevolgen van de uitrol van nieuwe 5G-netwerken in de VS. Die gebruiken overigens andere frequenties dan in veel andere landen.

Luchtvaartmaatschappijen zeggen dat de nieuwe draadloze signalen de apparatuur in vliegtuigen en helikopters die de hoogte van de toestellen volgen, dreigen te verstoren. Dit zou landingen bij slecht zicht onmogelijk maken en een stroom van vertragingen, omleidingen en annuleringen kunnen veroorzaken. De problemen rond 5G zouden kunnen leiden tot een kostenpost van 2,1 miljard dollar aan vluchtverstoringen.

'Angstzaaierij'

De telecombedrijven, die in totaal zo'n 81 miljard dollar hebben betaald voor de 5G-frequenties, zeggen echter dat de 5G-signalen voldoende zijn gescheiden van de frequenties die door hoogtemeters worden gebruikt en op veilige niveaus zullen werken.

"De angstzaaierij van de luchtvaartindustrie is gebaseerd op volledig in diskrediet gebrachte informatie en opzettelijke verdraaiingen van de feiten", zei topman Nick Ludlum van de telecombranchorganisatie CTIA eerder deze week. 5G werkt volgens Ludlum veilig en zonder schadelijke interferentie te veroorzaken voor luchtvaartactiviteiten in bijna veertig landen over de hele wereld. "Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen vliegen dagelijks in en uit deze landen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Luchtvaartbranche VS vreest vertragingen door nieuwe 5G-netwerken

Datagestuurde oplossing

Door gegevens uit te wisselen willen de partijen meer zicht krijgen op de eventuele risico's voor de luchtvaartindustrie. In de gezamenlijk verklaring zeggen de partijen te werken aan een datagestuurde oplossing om enerzijds 5G uit te kunnen rollen zonder dat daarbij de veiligheid van de luchtvaart in het geding komt.

In de verklaring zeggen de brancheorganisaties van de telecom- en luchtvaartsector dat ze met de Amerikaanse toezichthouders zullen 'samenwerken om uit de impasse te komen'. Hiervoor worden 'de beste technische experts uit beide sectoren' ingezet. "We kunnen ons gedeelde doel bereiken om 5G in te zetten met behoud van de luchtvaartveiligheid."

In de VS worden voor nieuwe 5G-netwerken andere frequenties gebruikt dan bijvoorbeeld in ons land. Hier zijn de frequenties verder verwijderd van die zijn toegewezen aan vliegtuigapparatuur.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van