Opvolger Hubble

Lancering ruimtetelescoop James Webb op eerste kerstdag

22 december 2021 07:45 Aangepast: 22 december 2021 09:38

De lancering van ruimtetelescoop James Webb, de opvolger van de Hubble, wordt weer uitgesteld. De telescoop gaat nu op zijn vroegst op eerste kerstdag de ruimte in.

Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Door slechte weersomstandigheden bij de lanceerbasis in Frans-Guyana is het te riskant om vrijdag te lanceren.

Het gaat om het tweede uitstel in korte tijd. Eigenlijk had de lancering woensdag moeten plaatsvinden, maar door technische problemen werd dit naar vrijdag verplaatst.

Donderdagavond kijkt het lanceerteam naar de nieuwe weersverwachtingen. Als die opnieuw ongunstig zijn, kan de lancering van James Webb weer worden verschoven.

Jaren uitstel

De lancering van de James Webb heeft lang op zich laten wachten. De telescoop is sinds 1996 in ontwikkeling en had eigenlijk in 2007 gelanceerd moeten worden.

Het project werd bijna jaarlijks uitgesteld. Dit kwam onder meer door menselijke fouten bij de bouw en doordat testen langer duurde dan verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Lancering opvolger ruimtetelescoop Hubble uitgesteld

Planeten waar leven mogelijk is

James Webb moet de opvolger worden van de beroemde Hubble-ruimtetelescoop. De nieuwe telescoop is groter en scherper en moet daardoor dingen kunnen zien die Hubble nooit heeft ontdekt.

James Webb gaat onder meer zoeken naar planeten waar leven mogelijk is en naar sporen van de oerknal. Het apparaat kost ongeveer 8 miljard euro en is ongeveer zo groot als een tennisbaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Dertig jaar oude Hubble voor tweede keer dit jaar kapot: opnieuw storing

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van