Van onze partner ANWB

App waarmee je autopech kunt voorkomen en levens kunt redden

01 februari 2022 08:30 Aangepast: 01 februari 2022 11:40

Hè bah, autopech! Nooit leuk, maar er is iets aan te doen. Door je auto beter te leren kennen, krijg je inzicht in bepaalde problemen en kun je in sommige gevallen zelfs pech en onverwachte reparaties voorkomen. Maar hoe verzamel je die data? En nog belangrijker: hoe zet je ze slim in?

Technologie heeft zich de afgelopen jaren flink doorontwikkeld. Zo kun je op basis van data allerlei voorspellingen doen en conclusies trekken. Ook ANWB ziet de toegevoegde waarde van data. Om die reden hebben ze de Smart Driver ontwikkeld, waardoor jij je auto beter kunt leren kennen.

Met Smart Driver wordt de auto met een zogenoemde dongel uitgelezen. De informatie die deze dongel genereert, wordt met data uit een autocheck - dat de wegenwacht uitvoert - aangevuld. Zo krijg je inzicht in onder andere het motormanagementsysteem van de auto, maar ook heb je snel data bij de hand die je normaal gesproken ergens zou moeten opzoeken. Waar aan te denken? Van APK tot welke soort olie er in je motor gaat, welk trekgewicht en vermogen de auto heeft en welk energielabel van toepassing is.

Toegang tot waardevolle data

Extra handig: dankzij de Smart Driver app kun je realtime de conditie van de accu of andere auto-onderdelen monitoren. Geeft de accu bijvoorbeeld een te lage spanning aan, dan krijg je hiervan een melding. Op zo’n moment kun je ervoor kiezen de accu tijdig te laden of – als het niet anders kan - te vervangen. Ook kun je elk moment van de dag de laatste locatie van je auto zien.

Nog iets meer over de app. Via de app heb je dus altijd inzicht in de (technische) staat van de auto. Handig! Je motormanagement wordt uitgelezen, je krijgt inzicht in eventuele storingscodes (DTC) én de accuconditie- en status worden weergegeven. Ook geeft Smart Driver praktische tips om zelf de auto zo goed mogelijk te onderhouden, zodat je onnodige kosten kunt voorkomen. En geeft de auto een storingsmelding aan, dan krijg je van één van de ANWB-experts persoonlijk advies.

Gevoel van controle

Naast dat alle feiten op je smartphonescherm interessant zijn om te zien, geeft het ook een gevoel van controle en zekerheid. Door je autodata regelmatig te checken, ga je altijd goed voorbereid op pad of naar de garage en weet je wat je te wachten staat. Brandt er een lampje, dan weet je van tevoren waarom dit zo is en zou je dit probleem in sommige gevallen zelfs zelf kunnen oplossen.

Onderhoud jij je auto goed en merk je een klein probleem op tijd op, dan kun je pech (onderweg) op voorhand zien aankomen en soms zelfs voorkomen. Smart Driver werkt met slimme voorspelmodellen en een proactieve koppeling met de Wegenwacht. Bij storingen of een probleem met de auto kun je altijd contact opnemen en sparren met één van de experts om te kijken of je verder kunt rijden.

Crash-assistentie

Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Mocht er in Nederland iets gebeuren (zelfs op een afgelegen plek), dan merkt Smart Driver het op. Zo signaleert het wanneer je hard tot stilstand komt en ergens tegenaan botst of registreert het dat de airbags zijn opgeblazen. Dankzij het noodoproepsysteem van crash-assistentie, dat is ontwikkeld om levens te redden, worden er bij een ernstig ongeval automatisch de hulpdiensten gewaarschuwd. De alarmcentrale krijgt een seintje, waarna er met je contact wordt opgenomen. Geen reactie? Dan worden de hulpdiensten ingeschakeld. Techniek staat voor niets!

Parkeerhulp

En tot slot heeft de Smart Driver app de handigheid dat als je het aan ANWB Parkeren hebt gekoppeld, de parkeertransactie automatisch bij het wegrijden stopt. Zo blijf je nooit langer aangemeld dan nodig en maak je geen onnodig hoge kosten.

Wil je weten of de Smart Driver iets voor jou is? Neem dan een kijkje op de website van de ANWB en zie of je auto compatibel is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van