Ga naar de inhoud
iPhone 14

'iPhone 14 krijgt 48-megapixelcamera, iPhone 15 een periscopische lens'

Beeld © Getty

De iPhone 14 zou voor het eerst in jaren een camerasensor met hogere resolutie krijgen: 48 megapixel, vier keer hoger dan de resolutie van de afgelopen jaren.

De iPhone 14 van volgend jaar krijgt een 48-megapixelcamera, stelt de doorgaans goed ingelichte analist Ming-Chi Kuo, meldt MacRumors. Kuo kadert de nieuwe informatie rond de Taiwanese fabrikant Largan Precision, maker van cameralenzen. Dat bedrijf zal volgens Kuo onderdelen leveren voor de nieuwe iPhones.

De upgrade van de cameraresolutie naar 48-megapixel is de eerste upgrade in zes jaar. Sinds de iPhone 7 uit 2016 hebben alle iPhones cameralenzen van 12 megapixel. Dat de nieuwe resolutie vier keer hoger is, is geen toeval. iPhones zouden bij veel licht dan foto's in volledige resolutie van 48-megapixels kunnen maken.

Bij weinig licht wordt informatie samengevoegd, en daalt de resolutie naar 12-megapixels. Die techniek heet pixel-binning en wordt op Android-toestellen al enkele jaren toegepast.

'Apple
Lees ook:
'Apple wil iPhone binnen tien jaar met AR-bril vervangen, eerste model over een jaar'

8K-video's

Door camera met hogere resolutie kan de nieuwe iPhone video's in 8K-resolutie opnemen: bij huidige iPhones is 4K-resolutie het plafond. Die video's zijn dan weer geschikt voor de eerste AR/VR-bril van Apple, die volgens Kuo ook volgend jaar voor het eerst verschijnt.

Periscopische lens

In 2023 zou Apple nog een periscopische lens aan de iPhone toevoegen. Zo'n lens maakt een veel groter optisch zoombereik mogelijk door lenzen als het ware op te vouwen binnenin de iPhone.

Langere lenzen maken het zoombereik groter, maar niemand wil een telefoon waar een lange lens uit steekt. Door de vouwmethode kan het zoombereik flink omhoog: bij de iPhone 13 Pro is de zoom 3x, Android-telefoons met periscopische lens hebben 10x optische zoom.

'iOS
Lees ook:
'iOS 16 komt niet naar iPhone 6S (Plus) en eerste iPhone SE'