Ga naar de inhoud
NFT

Eerste sms'je ter wereld als NFT geveild: 'Fijne Kerst!'

Ter illustratie. Beeld © ANP

Het eerste sms'je ter wereld gaat vandaag onder de hamer in Frankrijk. Het bericht met de tekst 'Fijne Kerst!', dat in 1992 werd verstuurd naar de toenmalige directeur van Vodafone, wordt verkocht als non-fungible token (NFT).

Een NFT is een niet-inwisselbaar kenmerk waarmee het eigenaarschap van digitale objecten met behulp van blockchaintechnologie wordt gegarandeerd.

Het sms'je gaat vanmiddag onder de hamer, meldt het Parijse veilinghuis Aguttes.

Op computer gemaakt

Programmeur Neil Papworth verstuurde het allereerste sms'je ooit op 3 december 1992. Hij wenste de ontvanger een 'Merry Christmas'. Papworth tikte de vervroegde kerstwens in op een computer omdat de mobieltjes in die tijd nog niet van letters op het toetsenbordje waren voorzien.

Tweet
Lees ook:
Tweet of hologram kopen? Zo krijg je een NFT

Vodafone voorziet de NFT van een document van echtheid. Daarnaast krijgt de koper van de sms het bericht ook ingelijst mee naar huis. Het veilinghuis verwacht dat het sms'je tussen de 100.000 en 200.000 euro oplevert. De opbrengst gaat volgens Vodafone naar het goede doel.

Steeds meer digitale objecten

Er worden steeds meer digitale objecten als NFT's verkocht. Vorige week ging de eerste Wikipedia-pagina bijvoorbeeld nog voor 750.000 dollar (664.000 euro) onder de hamer. Eerder dit jaar werden de eerste emoticons :-) en :-(, de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey en de broncode voor het wereldwijde web verkocht.

De tweet, emoticons, Wikipedia-pagina en broncode staan nog steeds online en zijn vrij toegankelijk, maar de originele objecten hebben een nieuwe eigenaar.

Eerste
Lees ook:
Eerste Wikipedia-pagina voor 750.000 dollar geveild als NFT