James Webb

Lancering opvolger ruimtetelescoop Hubble uitgesteld

15 december 2021 14:37 Aangepast: 15 december 2021 14:51
Beeld © NASA

De nieuwe ruimtetelescoop James Webb, de opvolger van de Hubble, gaat later naar de ruimte. De lancering wordt uitgesteld van volgende week woensdag naar op zijn vroegst volgende week vrijdag. Mogelijk wordt het nog later.

Volgens de ruimtevaartorganisaties NASA en ESA is er een "communicatieprobleem" tussen de ruimtetelescoop en de draagraket waarop hij is aangebracht. Dat moet worden opgelost.

De lancering van de James Webb gebeurt vanaf de Europese ruimtebasis Kourou in Frans-Guyana. Vanaf daar moet het observatorium naar zijn nieuwe werkplek vliegen, op ongeveer 1,5 miljoen kilometer afstand van de aarde.

Planeten waar leven mogelijk is

De James Webb moet de opvolger worden van de beroemde ruimtetelescoop Hubble. Die nadert na meer dan dertig jaar het einde van zijn loopbaan. De nieuwe telescoop is groter en scherper, en moet daardoor dingen ontdekken die voor de Hubble verborgen zijn gebleven. De James Webb moet onder meer zoeken naar planeten waar misschien leven mogelijk is, verre sterrenstelsels en sporen van de oerknal.

Het project kost in totaal ongeveer 8 miljard euro. De nieuwe ruimtetelescoop is ongeveer zo groot als een tennisbaan. De kern is een 6,5 meter grote spiegel van goud en beryllium. Die vangt het licht uit de ruimte op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Dertig jaar oude Hubble voor tweede keer dit jaar kapot: opnieuw storing

Sinds 1996 in de maak

De ontwikkeling van de James Webb ging moeizaam. Aan de telescoop wordt al sinds 1996 gewerkt en het was eerst de bedoeling dat hij al in 2007 zou worden gelanceerd, maar dat wordt bijna jaarlijks verschoven. Zo blijken de ontwikkelaars langer dan verwacht nodig te hebben om alle nieuwe technologieën aan boord goed te testen.

Ook werden er menselijke fouten gemaakt. Zo ontstonden er scheuren in een zonnescherm. Bij een trillingstest schoten zeventig bouten los. Ze vielen in de telescoop en een paar zijn nog steeds niet teruggevonden. Vorig jaar leidde de corona-uitbraak tot een nieuwe vertraging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Deze technologieën danken we aan de ruimtevaart

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van