'Gigantische stap'

NASA-ruimtesonde raakt zon aan (op 13 miljoen kilometer afstand)

15 december 2021 04:23 Aangepast: 15 december 2021 09:28
Een illustratie van de ruimtesonde in de buurt van de zon. Beeld © ANP

Een sonde van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de zon 'aangeraakt'. Het vaartuig bleef ondanks dat op ruim 13 miljoen kilometer afstand van de oppervlakte van de zon. De Parker Solar Probe verkent er een atmosfeer waar nog nooit onderzoek is gedaan.

Het ruimtevaartuig Parker Solar Probe kwam waarschijnlijk in april van dit jaar al in contact met de atmosfeer van de zon. Het duurde een paar maanden voordat die data op aarde binnenkwam, vervolgens duurde het een paar maanden voordat het bevestigd werd. Dat schrijven buitenlandse media.

Vergeleken met maanlanding

"Net zoals de landing op de maan, is het 'aanraken' van de zon een gigantische stap voor de mensheid", vertelde een NASA-medewerker gisteren tijdens de bekendmaking van het nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wetenschappers onthullen scherpste foto van zon ooit

De Parker Solar Probe, die ruim drie jaar geleden werd gelanceerd, doet onderzoek naar de zon en de zonnewind. Zonnewinden zijn een soort vlammen die de zon wegschiet. Ze nemen plasmawolken mee. Plasmawolken zijn stromen met geladen deeltjes die de zon continu naar alle planeten slingert. Als deze door de dampkring weten te dringen, kunnen wij ze zien in de vorm van noorderlicht en zuiderlicht.

Recordsnelheden

De satelliet kan recordsnelheden van wel 700.000 kilometer per uur bereiken. Daarmee zou hij in één seconde van Groningen naar Utrecht kunnen vliegen en in twee minuten van Europa naar Australië, legden we eerder uit in een artikel over de ruimtesonde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

We krijgen beter beeld van de zon dan we ooit hebben gehad

Wetenschappers zagen dat de sonde eind april in een tijdsbestek van vijf uur maar liefst drie keer de atmosfeer rondom de zon binnen vloog. Dat gebeurde op zo'n 13 miljoen kilometer afstand van de zon. Dat lijkt alsnog heel ver weg, maar is veel dichterbij dan een ruimteschip ooit is gekomen. Ter vergelijking: de aarde staat op bijna 150 miljoen kilometer van de zon.

Ovale banen rond zon

De sonde draait in ovale banen rond de zon. In de toekomst zou de Parker nog dichterbij moeten kunnen komen, op zo'n 6 miljoen kilometer afstand van de zon.

De Parker is gebouwd om temperaturen van 1400 graden Celsius te weerstaan. De straling op de bestemming is ongeveer 500 keer zo fel als bij de aarde. Een speciaal schild beschermt de sonde daartegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse studie: hersenchirurgen en ruimtevaartingenieurs niet slimmer dan wij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore