Sociale media onder vuur

Winnares Nobelprijs haalt uit naar sociale media: 'Vol met giftige bagger'

10 december 2021 17:37 Aangepast: 10 december 2021 18:09
Maria Ressa en Dmitri Moeratov

De Filipijnse Nobelprijswinnares Maria Ressa heeft bij de ontvangst van haar prijs de techreuzen ervan beschuldigd hun sociale media te vervuilen met "giftige bagger".

Ressa, die de Nobelprijs voor de Vrede vrijdag in Oslo samen met de Russische journalist Dmitri Moeratov in ontvangst nam, uitte harde kritiek op de rol van socialemedia-bedrijven. "Onze grootste behoefte vandaag de dag is om haat en geweld om te buigen, die giftige drek die door ons ecosysteem van informatie wordt gevoerd, aangewakkerd door Amerikaanse internetbedrijven die meer geld verdienen door die haat te verspreiden en daardoor het slechtste in ons aanwakkeren", sprak Ressa.

De techbedrijven hebben volgens haar ervoor gezorgd dat iedereen "geïnfecteerd is geraakt door een virus van leugens dat iedereen tegen elkaar opzet, angst, vrees en haat naar boven brengt en een klimaat schept voor de opkomst van autoritaire leiders en dictators over de hele wereld".

Onlangs werd bekend dat Facebook in zijn algoritmes jarenlang berichten waar mensen boos om werden voorrang heeft gegeven. Het bedrijf ligt al langer onder vuur omdat de aanpak van verspreiding van haatberichten onvoldoende zou zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Abrar (21) doodgeslagen om Facebookpost in Bangladesh, daders ter dood veroordeeld

'Leidt tot geweld in echte wereld'

"Wat op sociale media gebeurt, blijft niet op sociale media. Geweld online is geweld in de echte wereld", zei Ressa. Zij ontving de prijs dit jaar samen met Dmitri Moeratov, hoofdredacteur van de Russische krant Novaja Gazeta.

Moeratov en zijn krant zijn, net als Ressa en het door haar opgerichte nieuwsmedium Rappler, kritisch op het regime in hun land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Facebook gaf berichten waar mensen boos om werden voorrang'

Vermoorde journalisten

Moeratov vroeg na de ontvangst van zijn Nobelprijs om een minuut stilte voor de journalisten die tijdens hun werk om het leven zijn gebracht.

"Laten we opstaan en onze collega's die hun leven hebben gegeven voor hun vak eren met een minuut stilte, en laten we collega's steunen die worden vervolgd", aldus Moeratov. "Ik wil dat journalisten sterven door ouderdom."

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van