Eerste AAA-gamemaker met NFT

Ubisoft gaat NFTs aanbieden in Ghost Recon Breakpoint

07 december 2021 20:30 Aangepast: 07 december 2021 20:35
Beeld © Ubisoft

De Franse game-uitgever Ubisoft kondigt vandaag NFT-platform Ubisoft Quartz aan. Het is daarmee het eerste grote gamebedrijf dat dergelijke blockchain-eigendomsbewijzen aanbiedt.

Een non-fungible token (NFT) is in feite niets meer dan een registratie in een digitaal grootboek, dat door niemand anders kan worden aangepast. Ubisoft gaat NFTs gebruiken om in beperkte oplage bepaalde cosmetische voorwerpen aan te bieden, zoals maskers.

Het werkt net als wanneer je een print van een kunstwerk in beperkte oplage koopt: de maskers zijn identiek, maar worden voorzien van een speciaal serienummer en je naam in het digitale register. Deze Digits zijn later weer door te verkopen aan andere spelers via blockchain-technologie.

Veel blockchains, zoals Bitcoin, slurpen enorm veel energie. Gamebedrijven die met NFTs werken, kiezen daarom vaak voor energievriendelijke versies van blockchains. Ook Ubisoft kiest voor een dergelijke 'Proof-of-Stake'-blockchain, Tezos, voor zijn Digits.

Miniatuurvoorbeeld
NFT-games

Nederlander maakt blockchain-game: wat is dat?

Nog niet in Nederland.

Voorlopig zijn Digits alleen nog te koop in Ghost Recon Breakpoint. Gebruikers die minstens 18 zijn en level 5 hebben behaald in de pc-versie van het spel, kunnen een Digit aanschaffen.

Hier in Nederland zijn de Digits overigens nog niet te krijgen. Quartz start op 9 december als een bèta in de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië, België, Australië en Brazilië. 

Omstreden in de gamesector

Ubisoft is van plan om deze maand driemaal Digits te koop aan te bieden. In de loop van 2022 moeten er meer van deze NFTs op de markt komen. NFTs zijn in de gamesector omstreden. Zo verwijderde webwinkel Steam al alle blockchain-games van zijn platform. Veel gamemakers vrezen dat de NFTs afbreuk doen aan het spel, en geloven niet dat je voorwerpen met een echte waarde in een game moet aanbieden.

Ook de veelvoud aan bekende oplichterspraktijken met blockchain-munten zijn een reden tot zorg.

Ubisoft investeert al vier jaar in onderzoek naar blockchain-technologie. Digits zijn de eerste poging van het bedrijf om er ook daadwerkelijk munt uit te slaan.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van