2,2 miljoen video's

YouTube gaf miljoenen video's onterecht auteursrechtclaims

07 december 2021 16:10
Beeld © Joseph Okpako/Getty Images

YouTube heeft afgelopen halfjaar voor 2,2 miljoen video's ten onrechte een auteursrechtenclaim gestuurd naar videomakers. Zulke claims worden veelal automatisch verstuurd, bijvoorbeeld als een video auteursrechtelijk beschermde muziek bevat.

YouTube maakt die cijfers bekend in zijn nieuwe halfjaarlijkse transparantierapport over copyright. Deze cijfers gaan over januari tot en met juni 2021. In die periode werden in totaal 729 miljoen auteursrechtenclaims door YouTube uitgedeeld. Daarmee zijn de 2,2 miljoen onterecht verstuurde claims minder dan 1 procent van het totaal.

Bijna al die claims zijn automatisch verstuurd: 99 procent. Dat gebeurt via het systeem Content ID, een geautomatiseerd systeem van YouTube dat video's scant op inhoud. Zo worden automatisch video's ontdekt die zijn gekopieerd van de echte eigenaar, of video's waarin muziek met copyright wordt gebruikt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

YouTube gaat aantal duimpjes omlaag verbergen

Bezwaar vaak succesvol

De eigenaar van het auteursrecht kan YouTube vragen de video offline te halen, of kan bijvoorbeeld de reclame-inkomsten van de maker van de video claimen. Wie zo'n auteursrechtenclaim krijgt, kan daar bezwaar op aantekenen. In de eerste helft van dit jaar kreeg 60 procent van de mensen die bezwaar maakte van YouTube gelijk: de claim werd dus weer ingetrokken.

Er is al jaren kritiek op het automatische systeem van YouTube. Videomakers klagen dat het automatische Content ID-systeem te streng is, en vaak in het voordeel beslist van grote platenlabels. Zo kan het gebeuren dat populaire video's vanwege enkele seconden muziek of video worden geblokkeerd. Of de makers raken hun reclame-inkomsten kwijt, funest voor juist de grootste YouTubers, die van de video's afhankelijk zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

YouTubers krijgen geen geld als ze klimaatverandering ontkennen

'Geen systeem is perfect'

YouTube-topvrouw Susan Wojcicki beloofde in 2019 al beterschap op dat vlak. De zorgen van videomakers zouden weggenomen worden door "het verkennen van verbeteringen in het vinden van de juiste balans tussen auteursrechthebbenden en makers". Het nieuwe rapport stelt: "geen enkel systeem is perfect". Het bedrijf stipt daarbij wel de kleine foutmarge van 1 procent aan, en het feit dat niet zomaar iedereen aanspraak kan maken op gebruikte auteursrechten in video's van anderen.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van