Onzekere klanten

'Vraag naar iPhone 13 lager dan verwacht door chiptekorten en corona'

02 december 2021 12:26 Aangepast: 02 december 2021 17:16

Apple zou de bestellingen van nieuwe iPhone 13-modellen hebben verlaagd bij zijn toeleveranciers. De vraag naar het toestel zou tegenvallen, mede door financiële onzekerheid bij klanten.

Apple zou zijn toeleveranciers opnieuw hebben verteld dat het minder iPhone 13-modellen nodig heeft dan verwacht, meldt Bloomberg. In oktober zou Apple de bestelling voor dit jaar al met 10 miljoen stuks hebben verlaagd, van 90 naar 80 miljoen. Toen zouden de chiptekorten de reden zijn geweest: sommige cruciale chips zijn niet beschikbaar, waardoor de aantallen niet gehaald kunnen worden.

Die lastige verkrijgbaarheid van de iPhone 13 zou nu op zijn beurt zorgen voor een dalende vraag voor volgend jaar. De bestellingen voor dit jaar zouden naar verwachting verlopen, met een verwachte verkoopstijging van 6 procent ten opzichte van vorig jaar, naar een omzet van 117,9 miljard dollar dit kwartaal. De verlaagde 10 miljoen bestellingen zouden volgend jaar echter niet worden ingehaald. Een deel van de consumenten zou door de eerste lange wachttijden zijn afgeknapt op de iPhone 13.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Apple wil iPhone binnen tien jaar met AR-bril vervangen, eerste model over een jaar'

Hogere kosten en onzekerheid

Door inflatie wordt levensonderhoud bovendien duurder. Consumenten zouden ook zijn afgeschrokken door de nieuwe omikronvariant van corona, waardoor zij minder geneigd zouden zijn om grote aankopen te doen.

Mogelijk zou een deel van de potentiële klanten de iPhone 13 daarom volledig overslaan, om alvast te wachten op de nieuwe iPhone van volgend jaar. Veel chipfabrikanten denken nog tot zeker halverwege 2022 of langer last te hebben van het chiptekort. In die verwachtingen wordt geen rekening gehouden met nieuwe grootschalige fabriekssluitingen door corona.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van