Presidentsverkiezingen

Google: geen politieke advertenties rond verkiezingen Filipijnen

01 december 2021 19:51 Aangepast: 01 december 2021 19:54
Rodrigo Duterte, president van de Filipijnen Beeld © AP

Google zal in de Filipijnen geen politieke advertenties accepteren in de aanloop naar de aanstaande presidentsverkiezingen van 2022.

De techgigant zet daarmee het beleid door dat het in 2020 ook al in de Verenigde Staten invoerde rond de presidentsverkiezingen. Door politieke advertenties van 8 februari tot 9 mei aan banden te leggen, hoopt Google de hoeveelheid desinformatie rond de verkiezingen in te perken.

Google definieert politieke advertenties als "advertenties die pleiten voor of tegen een politieke partij of een politieke kandidaat" die via Google Ads, Shopping en Display & Video 360 worden geplaatst. Uit het statement van Google blijkt dat het bedrijf ook van plan is om in de toekomst geen advertenties toe te laten rond verkiezingen in het Aziatische land.

Miniatuurvoorbeeld
Facebook

Ook geen politieke advertenties op Facebook na verkiezingen VS

Verkiezingen Filipijnen

In de Filipijnen is het niet geoorloofd voor een president om langer dan zes jaar in zijn ambt te blijven. Volgend jaar kiest de bevolking dan ook de opvolger van president Rodrigo Duterte, die tijdens zijn presidentschap een harde oorlog voerde tegen drugshandelaren. Naar schattingen zouden duizenden mensen zijn gestorven in deze oorlog.

Tientallen mensen hebben zich inmiddels kandidaat gesteld. De dochter van Duterte doet ook mee aan de verkiezingen, maar dan als vicepresidentskandidaat.

Terughoudend met politieke advertenties

Verschillende techbedrijven die actief zijn op de advertentiemarkt, zijn terughoudender met het zomaar toelaten van politieke advertenties sinds de verkiezing van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump in 2016. Toen bleek dat er veel nepnieuws werd verspreid via dergelijke advertenties.

Canada was het eerste land waarbij Google politieke advertenties verbood, rond de verkiezingen van 2019. Sindsdien heeft het bedrijf de regel nog een aantal keren toegepast.  

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van