Ga naar de inhoud
CTO nieuwe CEO

Twitter-topman Jack Dorsey stapt per direct op

Jack Dorsey (links) is sinds eind 2015 weer ceo bij het door hem opgerichte Twitter Beeld © Splash News Exclusive

Twitter-baas Jack Dorsey stapt op als CEO van het bedrijf. De huidige CTO Parag Agrawal volgt Dorsey per direct op.

Dorsey plaatste maandagnamiddag een verklaring op Twitter geplaatst waarin hij zijn vertrek toelicht. Dorsey is mede-bedenker en oprichter van Twitter, en was vanaf de start in 2006 CEO van het bedrijf. Twee jaar later verliet hij de positie, om in 2015 weer aan het roer te gaan staan van het sociale mediaplatform.

Volgens Dorsey wordt er vaak een punt van gemaakt dat de oprichter van een social media-bedrijf ook de CEO blijft. Dorsey stelt dat die houding juist voor oogkleppen zorgt en een zwakke plek voor het bedrijf vormt. Mogelijk is dat een steek onder water naar Meta-topman Mark Zuckerberg, oprichter, voorzitter en CEO van het bedrijf.

Per direct opgevolgd

Dorsey wordt per direct opgevolgd door Parag Agrawal, sinds oktober 2018 de CTO van Twitter. Eerder werkte Agrawal voor onder meer Microsoft en Yahoo. Salesforce-topman Bret Taylor wordt voorzitter van de raad van bestuur van Twitter.

"Ik wil dat jullie allemaal weten dat dit mijn beslissing is, en ik sta erachter", schrijft Dorsey in een verkalking aan zijn personeel. "Het was een moeilijke beslissing. Ik hou van deze dienst, dit bedrijf en jullie allemaal. Ik ben verdrietig, maar ook erg blij. Er zijn niet veel bedrijven die tot dit niveau stijgen. En er zijn niet veel oprichters die hun bedrijf verkiezen boven hun eigen ego. Ik weet zeker dat we zullen bewijzen dat dit je juiste stap was."

De beurskoers van het bedrijf steeg onmiddellijk met 11 procent gestegen, screef CNBC toen het nieuws eerder vandaag als gerucht verscheen. Inmiddels ligt de koers 5 procent hoger dan vanochtend. Ook The New York Times wees al op het aanstaande verstrek van Dorsey.

Zowel hoofd van Twitter als van een betaalplatform

Als CEO was Dorsey hoofd van zowel Twitter als betaalplatform Square. Elliott Management, een aandeelhouder in Twitter, zou in 2020 een poging hebben gedaan om de topman te laten vervangen. Na onderhandelingen nam Elliott Management een stap terug.

Paul Singer, oprichter van Elliott Management, zou zich hebben afgevraagd of Dorsey wel leiding moest blijven geven aan zowel Square én Twitter. Singer vond dat hij één van de CEO-posities zou moeten verlaten, schrijft CNBC.

Dorsey tweette gisteren zelf nog, "Ik hou van Twitter" via zijn persoonlijke Twitter-account. Volgens Sara Fischer van nieuwssite Axios wisten medewerkers vanochtend nog niks van een mogelijk vertrek van Dorsey.

Twitter
Crypto
Twitter richt team op om mogelijkheden crypto-tech te onderzoeken

Interesse in cryptobetalingen

De aandacht van Dorsey lijkt zich de afgelopen jaren steeds meer te hebben verplaatst naar nieuwe betalingsmogelijkheden. Op zijn Twitterprofiel staat al enige tijd slechts de hashtag '#bitcoin'.

Eerst maakte Square in juli van dit jaar bekend dat het 'gedecentraliseerde financiele producten' zou gaan onderzoeken. Square wil het gemakkelijker maken om op allerlei manieren te betalen met bitcoin en andere munten die niet aan banken verbonden zijn.

Twitter volgde daarop met de aankondiging dat het 'gedecentraliseerde technologie' zal onderzoeken. Daar werd een speciaal team voor opgezet.

De aandacht voor allerlei extra projecten naast Twitter om kwam Dorsey al regelmatig op kritiek te staan.

Oordopjes vol verrassingen: het beste geluid ooit

10:36
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter