Concurrentieverstoring

Apple en Amazon krijgen 200 miljoen euro boete in Italië

23 november 2021 11:21 Aangepast: 23 november 2021 11:40
Beeld © Getty

De Italiaanse concurrentiewaakhond heeft boetes van in totaal 200 miljoen euro opgelegd aan Amazon en Apple voor hun samenwerking bij de verkoop van Apple-producten en de geluidsapparatuur van Apple Beats.

Door de concurrentieverstorende samenwerking tussen de twee grote concerns werden andere verkopers van deze producten in het land buitengesloten.

De Italiaanse mededingingsautoriteit concludeerde dat officiële en niet-officiële doorverkopers van Apple- en Beats-producten geen gebruik mochten maken van de Italiaanse webwinkel Amazon.it. Dat gebeurde onder de contractuele bepalingen van een overeenkomst die op 31 oktober 2018 is aangegaan. Daarmee werd de verkoop van die producten in Italië alleen aan Amazon toegestaan en op een "discriminerende wijze" aan geselecteerde partijen, aldus de waakond.

Volgens de Italiaanse waakhond is deze samenwerkingsovereenkomst tussen Apple en Amazon in strijd met de EU-regels en moeten de bedrijven een einde maken aan de verkoopbeperkingen in het land. Het grootste deel van de opgelegde boete is voor iPhone-maker Apple, die 134,5 miljoen euro moet betalen. De boete voor Amazon bedraagt 68,7 miljoen euro.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van