Ga naar de inhoud
Crypto-town

El Salvador bouwt eerste 'bitcoin city' aan de voet van een vulkaan

In El Salvador kun je nu overal ook met bitcoin betalen. Beeld © ANP / Marvin Recinos/ AFP

El Salvador wil 's werelds eerste 'Bitcoin City' gaan bouwen. De stad zal in eerste instantie worden gefinancierd door bitcoin-obligaties.

President Nayib Bukele maakte de plannen voor 'Bitcoin City' zondag bekend. El Salvador was in september al het eerste land ter wereld dat bitcoin aanvaardde als wettig betaalmiddel. Het kleine Centraal-Amerikaanse land met 6,5 miljoen inwoners moet daardoor een aantrekkelijk land voor bitcoinmiljonairs worden.

Energie van een vulkaan

Bukele sprak zondag op een evenement ter afsluiting van een week om bitcoin in het land te promoten. Hij zei dat de stad, die in het oosten van het land is gepland, zijn energievoorziening krijgt van een vulkaan. "Dit is een volledig ecologische stad die wordt gevoed door een vulkaan", zei hij. Ook zullen er geen belastingen worden geheven, met uitzondering van de btw.

"We beginnen met de financiering in 2022, de obligaties zullen in 2022 beschikbaar zijn," vertelde Bukele. El Salvador wil in eerste instantie een door bitcoin gedekte obligatie van 1 miljard dollar uitgeven om fondsen te werven voor de geplande stad, zei Samson Mow, directeur van het blockchainbedrijf Blockstream. Dat bedrijf werkt samen met de regering van Bukele.

Primeur
Lees ook
Primeur El Salvador: bitcoins als wettig betaalmiddel

Risico's en zorgen

Critici wijzen erop dat de grote waardeschommelingen van cryptomunten de risico's voor financiële instellingen groter kunnen maken. Ook zouden cryptomunten meer criminele activiteiten aantrekken, omdat ze het witwassen van geld vergemakkelijken.

De zorgen onder de Salvadoraanse oppositie zijn dit jaar toegenomen nadat Bukele zijn macht flink heeft vergroot. Kiezers gaven de partij van de president de controle over het parlement, waarna de nieuwe wetgevers direct meerdere leden van het Hooggerechtshof en de procureur-generaal vervingen.

Waarom
Lees ook
Waarom een klein land van bitcoin een wettig betaalmiddel wil maken

Primeur El Salvador: bitcoins als wettig betaalmiddel

01:23