Ga naar de inhoud
Maker Call of Duty

'Baas Activision stopte klachten over wangedrag in doofpot'

Medewerkers van Blizzard demonstreren tegen seksueel wangedrag op de werkvloer, juli 2021. Beeld © Getty

Activision Blizzard-baas Bobby Kotick stopte klachten over seksueel wangedrag in de doofpot, volgens documenten van The Wall Street Journal.

Kotick had eerder tegen de raad van bestuur van de gamegigant gezegd dat hij niets afwist van de vele meldingen die werknemers gemaakt hadden over wangedrag. Eerder dit jaar werd bekend dat de staat Californie een rechtszaak aanspant tegen Activision Blizzard, maker van onder andere Call of Duty en World of Warcraft, vanwege een giftige sfeer op de werkvloer, seksueel wangedrag en discriminatie.

The Wall Street Journal sprak verscheidene bronnen en kreeg inzicht in documenten van het bedrijf. De krant ontdekte onder andere dat een werknemer van Activision-studio Sledgehammer Games een melding had gemaakt van verkrachting door een chef, nadat ze onder druk teveel alcohol had gedronken. 

Het bedrijf deed niks met de melding. Later schikte het bedrijf met de vrouw, die inmiddels een rechtszaak had aangespannen, voor een onbekend bedrag. Kotick maakte hier geen melding van bij het bestuur.
 

Gamereus
Blizzcon
Gamereus Activision Blizzard cancelt groot event na schandalen

Topvrouw stapte snel weer op

Jen Oneal, de topvrouw die kort nadat de beschuldigingen in het nieuws kwamen werd aangesteld als co-hoofd van studio Blizzard is enkele maanden later alweer opgestapt. Zij zou kort na haar aanstelling een mail naar een advocaat hebben gestuurd waarin ze haar twijfels uitsprak over het vermogen van het bedrijf om te veranderen.

Oneal schreef in de mail onder andere hoe zij eerder in haar carrière seksueel geïntimideerd werd op de werkvloer. Ook werd ze slechter betaald. Ze sprak onder andere over bedrijfsfeestjes met paaldansers, waarop vrouwen werd gevraagd om meer te drinken dan mannen "zodat de mannen het leuker hebben".

Kotick zou verder persoonlijk een stokje hebben gestoken voor het ontslag van Dan Bunting, co-hoofd van de studio Treyarch. Een vrouwelijke werknemer had Bunting ervan beticht haar seksueel geïntimideerd te hebben.

Ook zou Kotick zelf geschikt hebben met een stewardess die korte tijd op zijn privévliegtuig werkte. De vrouw zou zijn lastiggevallen door Koticks piloot. Toen zij hier melding van deed, ontsloeg Kotick haar. 

Nog eens 500 klachten

Vorig jaar zouden zo'n dertig vrouwelijke medewerkers van de e-sportsdivisie van Activision Blizzard aan de bel hebben getrokken bij hun leidinggevenden over het aanhoudende seksuele wangedrag op de werkvloer. Getroffen werknemers wezen op de drankcultuur op de werkplek en het tekort aan toezicht van het moederbedrijf op zijn dochterstudios.

In de maanden sinds de start van de rechtszaak tegen Activision Blizzard zouden nog eens vijfhonderd klachten zijn binnengekomen over seksueel wangedrag en discriminatie binnen het gamebedrijf. Activision zegt tegen The Wall Street Journal dat de klachten momenteel worden onderzocht en dat het bedrijf zijn best doet om de werkcultuur op te schonen.

Op sociale media roepen sommige medewerkers en gamers nu op tot het ontslag van Bobby Kotick. Ook spreken sommige werknemers over een nieuwe staking.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl