Ga naar de inhoud
Duurzame technologie

Nederlandse student wint duurzaamheidsprijs Dyson met Plastic Scanner

Jerry de Vos met zijn Plastic Scanner Beeld © David Stegenga

De winnaar van de internationale James Dyson Sustainability Award is dit jaar de Nederlandse student Jerry de Vos met zijn Plastic Scanner. Het draagbare apparaat van de student maakt recycling van plasticafval makkelijker, door de samenstelling van plastic duidelijk te maken.

De Vos maakte zijn Plastic Scanner als afstudeerproject aan de TU/Delft. Zijn uitvinding werd door Dyson gekozen als de beste van meer dan tweeduizend inzendingen uit 28 landen. De Plastic Scanner doet zijn naam eer aan: het draagbare apparaat schijnt infraroodlicht op plastic, en kan op basis van de reflectie identificeren wat de samenstelling is.

De Plastic Scanner maakt het makkelijker om plasticafval te sorteren en te recyclen. Dat geldt zeker voor landen waar complexe en dure recyclingmachines nog niet voorhanden zijn, maar plastic wel overal rondzwerft.

"Niet op al het plastic staat wat voor type plastic het is en daardoor is het recyclen heel lastig", legt De Vos uit. "Je moet het materiaal zo puur mogelijk houden."

Open te gebruiken

De nabij-infrarood spectroscopie die de Plastic Scanner gebruikt is relatief goedkoop: momenteel kost het bouwen van het apparaat 262 euro. Het project gebruikt een open-source softwarelicentie. Dat betekent dat derden de uitvinding vrij mogen gebruiken, zolang zij dat onder vermelding van die licentie doen.

Winnaar De Vos krijgt een prijs van 30.000 Britse pond, omgerekend 35.000 euro. Met dat geld hoopt de uitvinder de ontwikkeling van de Plastic Scanner te versnellen, en te zorgen dat die snel terechtkomt bij de mensen die hem nodig hebben. Hij doet dat onder de vlag van Precious Plastic, een open project voor de recycling van plastic dat in 2013 is opgezet door Nederlander Dave Hakkens.

'Plastic is eigenlijk duurzaam'

Door plastic op een duurzame en goedkope manier te recyclen, hoopt miljardair James Dyson de slechte reputatie van plastic te verbeteren. "Plastic wordt tegenwoordig veel gedemoniseerd, maar het is een duurzaam en veelzijdig materiaal dat een belangrijke rol speelt", zegt Dyson in gesprek met Bright.

"De uitdaging is natuurlijk om ervoor te zorgen dat het effectief wordt hergebruikt en gerecycled om te voorkomen dat het naar de stortplaats gaat", aldus Dyson. "Zijn werk is inspirerend en ik wens hem veel succes met deze potentieel belangrijke technologie", zegt hij over het werk van De Vos.

Luister deze week ook de Bright Podcast voor meer uit het gesprek met James Dyson.

Ocean
Lees ook:
Ocean Cleanup: techniek voor opruimen plasticsoep werkt
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl