'Gevaarlijk en onverantwoord'

Woede om Russische rakettest die voor schroot in ruimte zorgt

16 november 2021 04:54 Aangepast: 16 november 2021 11:20
Het internationale ruimtestation ISS (archieffoto) Beeld © EPA

De Verenigde Staten en ruimtevaartorganisatie NASA zijn woedend vanwege een rakettest die Rusland heeft uitgevoerd. De Russen bliezen met een raket een van hun eigen satellieten op, waardoor een wolk van schroot is ontstaan. De bemanning van ruimtestation ISS moest zich klaarmaken om brokstukken te ontwijken.

De Verenigde Staten noemen de rakettest 'gevaarlijk en onverantwoord'. NASA-topman Bill Nelson zei 'diep verontwaardigd' te zijn.

Zelden experimenten

Door de rakettest zijn 1500 grotere fragmenten en honderdduizenden stukjes kleiner schroot in de ruimte terechtgekomen. Meerdere landen hebben vergelijkbare raketten waarmee ze satellieten uit kunnen schakelen, er wordt alleen zelden mee geëxperimenteerd.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken 'bedreigen de brokstukken de belangen van alle naties'. Deze 'roekeloze test' zal het risico voor astronauten en kosmonauten in het ISS aanzienlijk vergroten, maar vormt ook een bedreiging voor andere menselijke ruimtevluchtactiviteiten, waarschuwen de Amerikanen.

Nelson zegt in een verklaring dat ruimtestation ISS iedere negentig minuten door de wolk met brokstukken vliegt. Het risico om door iets geraakt te worden is vier keer groter geworden, stelt hij. 

Schuilen in ruimteschepen

De ISS-bemanningsleden, op dit moment vier Amerikanen, een Duitser en twee Russen, moesten schuilen in ruimteschepen die eigenlijk zijn bedoeld om terug te keren naar de aarde. Het is een standaardprocedure in geval van een noodsituatie waarbij evacuatie nodig kan zijn.

Volgens de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos was er echter niet veel aan de hand. Het ISS bevindt zich inmiddels niet meer in de gevarenzone, twitterde het agentschap.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tom Hanks kon voor 28 miljoen naar ruimte: 'Te duur'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van