Coronatoegangsbewijs

Nu 49 landen aangesloten bij EU-systeem achter Coronacheck-app

15 november 2021 18:48

Ook Nieuw-Zeeland, Georgië, Servië en Moldavië hebben zich aangesloten bij het EU-systeem voor digitale coronacertificaten (DCC). De coronapassen uit de 27 EU-landen en deze vier landen worden vanaf dinsdag wederzijds erkend.

In totaal accepteren nu 49 landen wereldwijd de QR-codes van de CoronaCheck-app. Met het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) kun je aantonen dat je bent gevaccineerd, hersteld bent van corona of kortgeleden negatief bent getest op corona.

Het DCC ging op 1 juli van start. Het systeem is opgezet om reizen gemakkelijker te maken tijdens de coronapandemie.

Evaluatie regelgeving in voorjaar

Het systeem valt onder regelgeving die volgend jaar op 1 juli vervalt maar die mogelijk wordt verlengd. Daar wordt in het voorjaar naar gekeken, als de Europese Commissie met een rapport komt over het functioneren van het certificaat.

“Ik ben verheugd te zien dat het aantal landen dat wil toetreden tot het EU-systeem blijft groeien", aldus eurocommissaris Didier Reynders. Mogelijk sluiten zich binnenkort nog meer landen aan bij het systeem, zegt eurocommissaris Olivér Várhelyi. "Ik kijk ernaar uit dat meer van onze buren zo snel mogelijk een koppeling maken." 

Landen kunnen extra eisen stellen

Landen kunnen altijd extra eisen hebben of de regels aanpassen voor reizigers uit een ander land waar te veel besmettingen zijn.

De overheid raadt Nederlandse reizigers aan voor ze op reis gaan eerst de site Wijs op Reis te checken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

QR-code in Coronacheck-app niet in te trekken, ook niet na fraude

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van