Vanaf 2026 verplicht

VS verplicht sensoren die detecteren of bestuurder dronken is

11 november 2021 16:01 Aangepast: 11 november 2021 16:02
Beeld © Bloomberg

De VS voert binnenkort een wet in waardoor autofabrikanten sensoren moeten inbouwen die kunnen detecteren of de chauffeur dronken is.

De betreffende wet is al aangenomen door het Amerikaanse Congres, en hoeft dus alleen nog door president Biden ondertekend te worden om van kracht te worden, meldt Autoblog. De maatregel is onderdeel van een enorme investering van 1 biljoen dollar (duizend miljard) die Biden doet in de Amerikaanse infrastructuur.

De precieze technische invulling van de regel is nog onduidelijk. Het wetsvoorstel spreekt van het "passief monitoren van de prestaties van de bestuurder van een gemotoriseerd voertuig, om accuraat vast te kunnen stellen of die chauffeur mogelijk onder invloed is". Vermoedelijk gaat het daarbij om een systeem met sensoren, dat afwijkend gedrag bij de bestuurder detecteert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kans op ongeluk stuk kleiner met rijhulpsystemen

Regels gelden vanaf 2026

Sommige auto's van onder meer BMW en Nissan hebben al zulke systemen, bijvoorbeeld om te controleren of chauffeurs wel op de weg letten terwijl zij geavanceerde cruise control gebruiken. Ook worden in veel landen alcoholsloten in auto's van notoire dronken bestuurders gemonteerd. Vaak is dat de laatste stap voor een volledige rijontzegging.

De Amerikaanse regel moet vanaf 2026 gaan gelden, zodat fabrikanten nog een aantal jaar hebben om de systemen te ontwikkelen. In de VS komen jaarlijks zo'n tienduizend mensen om bij alcoholgerelateerde verkeersongevallen, dat is zo'n 30 procent van het totale aantal verkeersdoden in het land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU-regels: fitting voor alcoholslot en snelheidscontrole in auto's verplicht

Europa komt met soortgelijke eisen

Vanaf 2025 moeten nieuwe auto's in de VS al systemen hebben die de bestuurder herinneren aan kinderen op de achterbank, zodat die niet onbeheerd worden achtergelaten in een te warme auto. Ook komt er een verplichte automatische noodrem die activeert als auto's van de weg raken. Veel fabrikanten hebben al vrijwillig zo'n systeem ingebouwd, na overleg tijdens het presidentschap van Obama.

In Europa is nog geen sprake van een ingebouwde controle op dronkenschap. Wel moeten nieuwe auto's in de EU vanaf 2022 makkelijk te voorzien zijn van een alcoholslot met blaastest. Ook moet een systeem de bestuurder waarschuwen als die slaperig dreigt te worden. Of zo'n alcoholslot in Nederland vervolgens ook gebruikt wordt is de vraag. In 2016 is het alcoholslotprogramma in Nederland gestopt. In 2018 liet het kabinet weten een herinvoering niet te overwegen.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van