Elektrische auto's

'Nederland is wereldwijd koploper met elektrisch rijden'

10 november 2021 09:42 Aangepast: 10 november 2021 17:48
Elektrische auto tijdens het opladen Beeld © Getty

Nederland is wereldwijd koploper op de markt voor elektrische voertuigen. Dat stelt adviesbureau Arcadis in een nieuw rapport.

In ons land zijn er volgens Arcadis voldoende verschillende elektrische modellen beschikbaar en groeit het marktaandeel van elektrische auto's fors ten opzichte van benzine- en dieselauto's. Ook is elektrisch rijden hier relatief goed betaalbaar.

In Nederland zijn momenteel 183 elektrische modellen te koop. Ook groeit het marktaandeel naar zestig auto's per duizend personen in 2025, aldus het rapport (PDF).

Laadpalen

Ook met de infrastructuur voor het opladen van elektrische voertuigen loopt Nederland voorop. Hoewel het elektriciteitsnetwerk snel volloopt is het wel betrouwbaar, zegt Arcadis.

Bij het onderzoek werd gekeken naar twaalf landen en twee Amerikaanse staten. Noorwegen, waar al meer dan de helft van de nieuwe verkochte auto's elektrisch is, is niet meegenomen in het onderzoek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Toyota: alleen uitstootloze auto's in 2040 niet realistisch

Verbeterpunten

Er zijn volgens Arcadis ook verbeterpunten mogelijk in Nederland, bijvoorbeeld veel meer voor iedereen toegankelijke oplaadpunten in woongebieden. Een ander punt van kritiek is dat Nederland alleen mikt op 49 procent minder uitstoot van broeikassen tegen 2030, maar dat er onvoldoende plannen zijn om klimaatneutraal te worden.  

Arcadis verwacht dat rond 2040 zo’n 54 procent van alle nieuwe verkochte auto's wereldwijd elektrisch zal zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Fastned gooit laadprijzen omhoog door hogere stroomkosten

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van