'Heilige graal'

Door Steve Jobs gebouwde Apple 1-computer levert 400.000 dollar op

10 november 2021 04:09 Aangepast: 10 november 2021 07:57
De geveilde Apple 1-computer. Beeld © ANP

Een van de alleroudste Apple-computers is gisteren in de Amerikaanse staat Californië geveild voor 400.000 dollar (345.100 euro). Experts verwachtten dat de Apple 1-computer, gebouwd door Steve Jobs, nog meer waard zou zijn. In 1976 kostte dit type computer nog 666 dollar (574 euro).

Het nog altijd werkende apparaat is een van de 200 door Apple-oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak met de hand gebouwde Apple 1-computers.

Van professor geweest

De geveilde computer staat bekend als de 'Chaffey College' Apple 1 omdat de oorspronkelijke eigenaar een professor was aan het Chaffey College in Rancho Cucamonga in Californië.

Uiteindelijk verkocht hij de computer in 1977 aan een student, zodat hij een Apple II kon kopen. De student, wiens naam niet bekend is gemaakt door veilinghuis John Moran Auctioneers, heeft de computer tot nu toe bewaard. Ook de naam van de koper is niet bekendgemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

45 jaar oude Apple 1-computer onder de hamer in VS: 'Heilige graal' voor verzamelaars

Zeldzame versie

Wat deze computer nog zeldzamer maakt, is dat hij grotendeels is ingekapseld door koa-hout, een bijzondere houtsoort uit Hawaï. Slechts zes van de originele modellen werden op deze manier gemaakt.

Er zijn naar schatting nog twintig Apple 1-computers die het nog doen. Een daarvan bracht op een veiling in New York zeven jaar geleden zelfs 905.000 dollar (780.650 euro) op. Experts zeiden eerder deze week dat ze verwachtten dat deze versie minstens 500.000 dollar op zou brengen.

Eerste Apple-product

De Apple 1 was het eerste Apple-product dat in winkels werd verkocht en kwam met een garantie. "Hij werkte gegarandeerd", vertelde Corey Cohen, historicus in dienst van Apple, tegen de Los Angeles Times.

"Daarvoor waren er wel andere computers, maar dat waren bouwpakketten die lang niet altijd bleken te werken." Cohen noemde de Chaffey College daarom een soort 'heilige graal' voor verzamelaars.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Christie's veilt peperdure Apple 1-computer: 'Wel een bij elkaar geraapt zooitje'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore