500.000 dollar waard

45 jaar oude Apple 1-computer onder de hamer in VS: 'Heilige graal' voor verzamelaars

09 november 2021 04:02 Aangepast: 09 november 2021 08:54
Ter illustratie.

De 'heilige graal' voor verzamelaars, een 45 jaar oude Apple 1-computer, gaat vandaag onder de hamer in de Verenigde Staten. De computer, die werd gebouwd door Apple-oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak, levert volgens experts minstens 500.000 dollar (430.000 euro) op.

Deze eerste Apple-computer wordt door veilinghuis John Moran in het zuiden van Californië verkocht, schrijft de Los Angeles Times. Jobs en Wozniak maakten in de jaren 70 zo'n 200 van de Apple 1-computers.

Losse moederborden

Vandaag de dag bestaan er nog zestig en twintig daarvan werken nog of kunnen nog hersteld worden. De computer die vandaag geveild wordt, is daar een van.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Christie's veilt peperdure Apple 1-computer: 'Wel een bij elkaar geraapt zooitje'

De meeste computers die de twee Apple-oprichters maakten in een garage in het dorp Palo Alto werden verkocht als losse moederborden, zonder scherm, toetsenbord of computerkast.

Zeldzaam koa-hout

Het exemplaar dat nu geveild wordt, heeft dat wel: het apparaat zit ingesloten in een doos die van het zeldzame koa-hout (afkomstig uit Hawaï) is gemaakt. Er zijn slechts enkele Apple 1-computers in deze houten omhulsels overgebleven.

Een computerwinkel in de regio rond San Francisco had destijds vijftig exemplaren van de jonge Apple-oprichters gekocht, maar wist niet dat ze alleen moederborden geleverd zouden krijgen. De winkel maakte toen zelf de houten computerkasten van het goedkope koa-hout en verkocht de computers vervolgens door.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oude Apple 1-computer levert ruim 4 ton op bij veiling

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore