Ga naar de inhoud
Space race

Bedrijf Bezos verliest zaak over bouw maanlander voor NASA

Beeld © Getty

Ruimtevaartbedrijf Blue Origin van Amazon-oprichter Jeff Bezos heeft een rechtszaak verloren over de bouw van een maanlander voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Bezos was het er niet mee eens dat SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-topman Elon Musk, een maanlander mag bouwen en niet zijn Blue Origin. Bezos spande daarom een zaak aan bij de Court of Federal Claims in Washington, een aparte rechtbank voor financiële zaken tegen de Amerikaanse overheid.

Blue Origin stelde dat de beslissing van de NASA onwettig was en dat de voorstellen van SpaceX en Blue Origin niet goed zijn beoordeeld. De details van de uitspraak zijn nog niet gepubliceerd.

Mensen op de maan

SpaceX kreeg het contract voor de maanlander eerder dit jaar. Het bedrijf van Musk ontwikkelt een vaartuig waarmee astronauten voor het eerst sinds 1972 weer voet op de maan moeten zetten. Dat moet over een paar jaar gebeuren.

Het vaartuig wordt Starship HLS (Human Landing System) genoemd. Met de deal is een bedrag van bijna 3 miljard dollar gemoeid, omgerekend 2,5 miljard euro. NASA liet weten zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan met SpaceX. Blue Origin was ook in de race voor de opdracht.

Bezos
Lees ook
Bezos klaagt NASA aan omdat Musk maanlander mag bouwen

Ruimterace tussen miljardairs

Het bedrijf van Bezos klaagde eerder tevergeefs bij de General Accounting Office, de Amerikaanse versie van de Rekenkamer.

Bezos en Musk zijn verwikkeld in een ruimterace. Hun bedrijven werken beide samen met NASA. Ze proberen lucratieve contracten van de Amerikaanse overheid te krijgen.

Beide bedrijven willen ook toeristische ruimtevluchten gaan verkopen. Bezos ging eerder dit jaar zelf kort de ruimte in.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl