Spionagesoftware Pegasus

VS zet Israëlische maker spionagesoftware op zwarte lijst

03 november 2021 16:23 Aangepast: 03 november 2021 17:55
Beeld © Getty

Het Israëlische bedrijf NSO dat software levert waarmee wereldwijd tal van staatshoofden, oppositieleiders en activisten werden afgeluisterd is door de Verenigde Staten op een zwarte lijst geplaatst.

Het ministerie van Economische Zaken zegt dat de activiteiten van NSO in strijd zijn met de belangen van de VS en de nationale veiligheid in gevaar te brengen. Export naar de VS is nu verboden.

Met de spyware genaamd Pegasus konden repressieve overheden onder andere journalisten, mensenrechtenactivisten en tegenstanders in het buitenland ongemerkt volgen in hun pogingen hen tot zwijgen te brengen, aldus het ministerie. NSO staat nu op dezelfde zwarte lijst als waar de regering Trump het Chinese techbedrijf Huawei op plaatste in 2019.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Amazon sluit servers voor spyware NSO Group na nieuwe ontdekkingen

Macron en Mohammed VI

Onderzoeksjournalisten van het Franse collectief Forbidden Stories brachten de zaak aan het licht. Zij ontdekten onder meer dat de Pegasus-software werd gebruikt tegen prominenten als de Franse president Macron en de Marokkaanse koning Mohammed VI.

Ook de verloofde van de vermoorde Saudische columnist Jamal Khashoggi werd in de gaten gehouden, evenals meer dan 180 journalisten van vooraanstaande nieuwsorganisaties. 

De NSO Group is ontsteld over het Amerikaanse besluit, aldus een woordvoerder tegen het Franse persbureau AFP. Het bedrijf meent dat zijn software terrorisme en misdaad kunnen voorkomen, het enige doel waarvoor het zou zijn bedoeld. NSO gaat proberen de beslissing ongedaan te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

WhatsApp: 'Hoge ambtenaren in 2019 al getroffen door Pegasus-spyware'

Meer cyberbedrijven op zwarte lijst

De VS zetten nog drie bedrijven die zich schuldig maken aan kwaadaardige cyberactiviteiten op de lijst: het Israëlische Candiru, Positive Technologies uit Rusland en Computer Security Initiative Consultancy uit Singapore.

De actie is onderdeel van de inspanningen van de regering-Biden om mensenrechten centraal te stellen in het buitenlands beleid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kabinet zegt niet of Pegasus-spyware door Nederland wordt gebruikt

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van