Zonneauto's

Twentse zonneauto wint race door Marokko

29 oktober 2021 23:58 Aangepast: 30 oktober 2021 00:16
Solar Team Twente Beeld © Jerome Wassenaar

Het Solar Team Twente heeft een internationale wedstrijd voor zonneauto's dwars door Marokko gewonnen. De wagens op zonne-energie reden 2500 kilometer door de Sahara en het hooggebergte.

Sinds zondag werd iedere dag zo'n 500 kilometer gereden. Het Twentse team behaalde gemiddeld de snelste tussentijden. "De omstandigheden waren zwaar en gevarieerd", aldus raceleider Thomas Jansink. "In het Atlasgebergte moest onze auto, Red Horizon, stijgingspercentages van meer dan 12 procent overwinnen, zich een weg banen door drukke dorpen en de klappen door de hobbels van ruige onverharde wegen opvangen."

Door regenval waren delen van wegen ondergelopen. "Het was spannend om met de zonneauto door wadi’s gevuld met water te rijden. We zijn vooral kalm en nuchter gebleven, en hebben samen gekeken hoe we dat het beste konden aanpakken. Dat heeft goed gewerkt", zegt Jansink.

In de slotetappe van vrijdag kwam de leidende de positie van het Solar Team Twente, met studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente, niet meer in gevaar. Het Belgische Agoria, verbonden aan de Universiteit van Leuven, eindigde op de tweede plek.

Zelf ontwikkelde onderdelen

Het Twentse team zegt veel baat te hebben gehad van de zelf ontwikkelde onderdelen in de zonneauto. “Zo hebben we dit jaar een nieuwe, zelf ontworpen aandrijflijn in gebruik genomen, waaronder de motorcontroller", aldus techneut Thijs Alberts.

"Door te werken met componenten die nauwkeurig te configureren zijn op de specifieke eigenschappen van een zonneauto en de omstandigheden van de race hebben we hier een nagenoeg probleemloze wedstrijd kunnen rijden. Dit was een geweldige test voor de auto, en een belangrijke winst voor de verdere ontwikkeling van elektrisch rijden met behulp van zonne-energie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zonneauto's gaan racen door Marokko

Het Vattenfall Solar Team met studenten uit Delft legde beslag op de derde plaats. "We hebben het maximale gehaald uit het team en de auto. Ik ben supertrots op dit team en we kunnen alleen maar tevreden zijn met het resultaat", aldus teamcaptain Christiaan Wiers van de TU Delft. "De afgelopen anderhalf jaar hebben we keihard gewerkt voor deze race en er alles voor opzij gezet. Het was een ongelooflijke ervaring."

Race door Australië afgelast

Normaal gesproken vindt de World Solar Challenge elke twee jaar plaats in Australië. Maar de Australische race werd afgelast omdat de organisatoren door het coronavirus niet genoeg deelnemers konden ontvangen. De World Solar Challenge is al meermaals door Nederlandse studententeams gewonnen.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van