Smartphones

Sony onthult smartphone met enorme 1-inch camerasensor

26 oktober 2021 15:23
Beeld © Sony

De nieuwe smartphone van Sony is volgens het bedrijf eerder een camera waar een telefoon aan vastzit dan andersom. De Xperia Pro-I heeft met zijn 1-inch sensor één van de grootste camerasensoren tot nu toe in smartphones.

De camerasensor van de hoofdcamera van de Xperia Pro-I is volgens Sony dezelfde als in de RX100 VII, een camera die vooral onder vloggers populair is dankzij zijn kleine formaat. De smartphone met 24mm-lens gebruikt echter niet het volledige formaat van de grote sensor, merkt DPreview op. Waar de RX100 VII-camera foto's op 20 megapixel maakt, zijn die van de Xperia Pro-I 12 megapixels.

Niet de volledige sensor wordt dus gebruikt, maar slechts zo'n 60 procent. Dat formaat komt overeen met het sensorformaat 1/1.33", dat ook gebruikt wordt in de onlangs onthulde Google Pixel 6, die in Nederland overigens niet officieel wordt verkocht.

De iPhone 13 Pro heeft een sensorformaat van 1/1.65", de Samsung Galaxy S21 telt 1/1.76". Bij camera's en sensoren geldt over het algemeen: hoe groter, hoe meer lichtopbrengst, hoe beter de foto. Wel is automatische beeldbewerking met kunstmatige intelligentie een steeds grotere factor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google kondigt nieuwe Pixel 6 aan (maar weer niet voor Nederland)

Primeur op videogebied

De Xperia Pro-I heeft meer troeven. De smartphone kan filmen in 4K-resolutie met een beeldsnelheid van 120Hz, de eerste smartphone die dat kan. Concurrerende toestellen kunnen wel in 4K-resolutie filmen maar tot maximaal 60Hz, of op 120Hz maar met een lagere beeldresolutie.

De Xperia Pro-I heeft net als de camera's van Sony een eigen Bionz X-beeldprocessor, die moet bijdragen aan de prestaties van de camera. Zo kunnen er foto's worden gemaakt met 20 beeldjes per seconden op volledig formaat. Naast de 24mm-hoofdcamera zijn er ook nog een 50mm-telecamera en 16mm-ultragroothoekcamera, allebei met 12-megapixelsensor op een kleiner formaat.

Het optionele externe beeldscherm. Het optionele externe beeldscherm.

Oledscherm, snelle chip, speciale aansluitingen

De Xperia Pro-I heeft net als elk ander toptoestel van de afgelopen tijd een 120Hz-oledscherm, met de hoge 4K-resolutie van 3840x1644 pixels. Het formaat is 6,5-inch maar de telefoon is dankzij zijn 21:9-beeldverhouding iets smaller. Er kan ook een los 3,5-inch 720p lcd-scherm van 199 euro aan de telefoon worden gekoppeld, zodat vloggers zichzelf kunnen zien tijdens het filmen.

De Xperia Pro-I draait op de nieuwste Qualcomm Snapdragon 888-chip, heeft 12GB werkgeheugen en 512 GB opslagruimte, uitbreidbaar met microSD. De telefoon heeft een minijack voor koptelefoons of microfoons, en is voorzien van een snelle 10Gbit/s usb-c-poort.

Sony brengt de Xperia Pro-I is met 1799 euro vrij duur, maar wel goedkoper dan zijn voorganger, die liefst 2499 euro kostte. De Xperia Pro-I is vanaf begin december verkrijgbaar.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Review Xiaomi 11T Pro: de snelst opladende smartphone

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van