TRUTH Social

'Trump baseerde sociale medium op bestaande dienst'

22 oktober 2021 19:56 Aangepast: 22 oktober 2021 20:10
Donald Trump tijdens zijn speech in North Carolina Beeld © AP

Het nieuwe sociale netwerk dat de voormalige Amerikaanse president Donald Trump deze week aankondigde, lijkt slechts een kloon te zijn van de bestaande dienst Mastodon. Het platform moet nu mogelijk weer deels ontmanteld worden.

TRUTH Social bestaat officieel nog niet, maar de website is wel al online te bekijken. Gebruikers zijn sinds de aankondiging door Trump gisteren op zoek naar details. Zij ontdekten al snel dat het nieuwe sociale netwerk op de bestaande dienst Mastodon lijkt te zijn gebaseerd.

Trump mag Mastodon gewoon gebruiken: de software achter dat platform is open source en expres gedecentraliseerd. Wel beweert TRUTH Social, zoals de dienst heet, in zijn gebruikersvoorwaarden dat alle code van het platform toebehoort aan Trump en zijn team. Dat klopt dus niet, en is in strijd met Mastodons voorwaarden, schrijft The Verge.

De Software Freedom Conservancy (SFC), die toezicht houdt op licenties voor opensourcesoftware, heeft Trumps mediabedrijf TMTG opgeroepen om zich te schikken naar de voorwaarden van Mastodon. Doet het bedrijf dat niet, dan wordt TMTG over dertig dagen de toegang tot de Mastodon-code ontzegd.

Miniatuurvoorbeeld
Nieuw netwerk

Trump lanceert komende maand eigen sociaal netwerk

'Rivaal' linkse media

TRUTH Social moest volgens Trump een 'rivaal' worden voor de linkse media, verklaarde hij gisteren. Kort daarop vond een Amerikaanse journalist van The Daily Dot, Mikael Thalen, een website waarop je al een account kon aanmaken.

De dienst was nog niet officieel van start, maar Thalen wist toch het account @donaldtrump te registreren. Het officiële Twitteraccount van het sociale medium Mastodon reageerde op de screenshot van het nieuwe account met de boodschap, "Dat ziet er bekend uit. 😬"

Kloon van Mastodon

Oprichter Eugen Rochko van Mastodon bevestigde aan Motherboard dat het er naar uitziet dat TRUTH Social in feite een kloon is van zijn eigen dienst. In de HTML-code van de site zou zelfs direct verwezen worden naar stijlcodes van Mastodon.

Het team achter Mastodon sprak zich al eerder uit toen een ander rechts platform, Gab, gebruik besloot te maken van hun code. Het team zei het "compleet niet eens te zijn" met de filosofie van Gab, dat volgens Mastodon "racisme verstopt achter claims over vrijheid van meningsuiting".  

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van