Robot maakt kunst

Robotkunstenaar Ai-Da weer vrij na 'arrestatie' Egypte

21 oktober 2021 20:00 Aangepast: 21 oktober 2021 20:22
Beeld © Ai-darobot.com

De Britse 'robotkunstenaar' Ai-Da is weer vrijgelaten door de Egyptische douane nadat ze werd gearresteerd om de 'veiligheidsrisico's' van haar modem en camera's.

De robot is voorzien van een mechanische arm, camera's en een modem om abstracte kunst mee te maken. Die laatste twee leverden problemen op toen Ai-Da vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Egypte vloog voor een expositie, schrijft de BBC.

Zowel de robot als het kunstwerk dat ze voor de expositie maakte, werden verpakt in speciale koffers. Ze werden onderschept door de Egyptische politie omdat de modem en de camera's een beveiligingsrisico vormden. Ook zou de politie zich mogelijk zorgen hebben gemaakt dat Ai-Da voor spionage werd gebruikt. 

De maker van Ai-Da, Aidan Mellar, wilde de modem wel verwijderen maar wees erop dat ze de camera's nodig heeft voor haar kunst. Ai-Da gebruikt de camera's om dingen te 'zien' en zo te kunnen schilderen.

Miniatuurvoorbeeld
Robot Amazon

'Amazon-huisrobot Astro niet klaar voor verkoop, presteert rampzalig'

Moderne kunst bij de piramiden

Het duurde tien dagen voordat de Britse ambassade de Egyptische autoriteiten wist te overtuigen om de robot vrij te laten. Daarmee zijn ze net op tijd voor de expositie bij de Grote Piramide van Gizeh, die donderdag plaatsvond. 

Het is de eerste keer in de 4.500-jarige geschiedenis van het wereldwonder dat moderne kunst bij de piramide getoond mag worden. De expositie was bedoeld als "samenkomen van oud erfgoed en contemporaine kunst", schreef Art d'Egypte in een statement. De expositie loopt tot 7 november.

Ai-Das bijdrage is een beeldhouwwerk van haar vertolking van een bekend 'raadsel van de Sfinx' uit de Griekse mythologie - 'wat loopt 's ochtends op vier voeten, overdag op twee voeten en 's avonds op drie?'. Het standbeeld toont Ai-Da als mens met drie benen.  

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van