Ga naar de inhoud
Medische toestemming

Weg met de oogsticker: VR-app verhelpt lui oog

Beeld © Luminopia

Het Amerikaanse bedrijf Luminopia krijgt als eerste toestemming van de Amerikaanse toezichthouder FDA om een virtual reality-bril te gebruiken voor de behandeling van een lui oog.

De behandeling van amblyopie, beter bekend als een lui oog, gebeurt meestal met een pleister. Het goede oog wordt dan afgeplakt, zodat het brein wordt gedwongen het luie oog te gebruiken. Met de bril van Luminopia kijken patiënten naar aangepaste films en series. VR-brillen tonen een gesplitst beeld: elk oog heeft één schermpje. Het werkt vergelijkbaar met de pleister: het luie oog krijgt een beter beeld te zien dan het sterke oog.

Het brein voegt de twee beelden vervolgens samen, waardoor het getraind wordt te vertrouwen op de scherpere beelden met meer contrast die het luie oog te zien krijgt. In een klinische proef was er 'sterke verbetering van het zicht' bij 62 procent van de geteste kinderen die de vr-bril 12 weken lang gebruikten, 1 uur per dag voor 6 dagen per week. Bij de controlegroep die enkel een normale, correctieve bril droegen, zag maar een derde verbetering na die periode.

'VR-bril
Lees ook:
'VR-bril voor afleiding pijn in steeds meer ziekenhuizen'

Makkelijker vol te houden

Volgens Luminopia is zijn methode vooral aantrekkelijk omdat deze makkelijker vol te houden zou zijn voor zowel ouders als kinderen. Het consistent gebruiken van oogpleisters of speciale oogdruppels werd bij de klinische proef maar in 50 procent van de gevallen volgehouden, tegenover 88 procent bij het gebruik van de vr-bril.

Verschillende bedrijven en universiteiten doen al jaren onderzoek naar de behandeling van luie ogen met virtual reality. Luminopia is de eerste die toestemming voor behandeling heeft gekregen van de Food and Drug Administration (FDA). Door die toestemming mag het bedrijf de behandeling in de VS gaan aanbieden, dat gebeurt vanaf 2022. Vaak volgt toestemming van andere landen en regio's snel nadat de FDA eenmaal akkoord is.

HTC
Lees ook
HTC komt met nieuwe lichte VR-bril voor films en meditatie

Videovergaderen gaat straks met VR-bril op

12:36
Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van