Sociale media

Facebook beboet om tegenwerken onderzoek overname Giphy

20 oktober 2021 13:01 Aangepast: 20 oktober 2021 13:01
Facebook-topman Mark Zuckerberg. Beeld © EPA

Facebook heeft een boete van ruim 59 miljoen euro gekregen van de Britse markttoezichthouder CMA. Het bedrijf gaf, ondanks meerdere waarschuwingen, niet genoeg informatie over de overname van de webdienst Giphy.

Facebook krijgt de boete omdat het door de CMA opgelegde regels rondom het onderzoek naar de overname van Giphy heeft overtreden. Giphy is een populaire dienst voor het maken en delen van gifjes. Dat zijn korte animaties die populair zijn op sociale media, waaronder Facebooks app Instagram.

De CMA startte het onderzoek omdat het vreest dat met de overname van Giphy, die in mei 2020 werd aangekondigd, de concurrentie wordt verstoord.

Herhaalde waarschuwingen

Aan het begin van het onderzoek gaf de CMA Facebook de opdracht te zorgen dat Giphy een afzonderlijk bedrijf bleef dat niet verder samengevoegd zou worden met de andere diensten van Facebook. Ook moest het Amerikaanse bedrijf regelmatig rapporteren over hoe het aan die eisen voldeed.

De CMA stelt nu dat Facebook in zijn rapportages niet alle vereiste informatie heeft gegeven ondanks herhaalde waarschuwingen en twee verloren juridische procedures.

'Grote overtreding'

De CMA noemt het een 'grote overtreding' en legt daarom een boete van 50 miljoen pond op. Daarnaast moet Facebook nog eens 500.000 pond betalen omdat het tweemaal de bestuurder die verantwoordelijk was voor het voldoen aan de eisen van de waakhond heeft vervangen zonder daar vooraf toestemming voor te vragen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Facebook wil zijn naam veranderen'

'Bedrijf staat niet boven de wet'

De Britse waakhond meldt dat het nog nooit eerder is voorgekomen dat een bedrijf beboet moest worden omdat het niet aan de regels rond een onderzoek naar een overname wilde voldoen.

De boete is volgens Joel Bamford, die bij de CMA verantwoordelijk is voor het beoordelen van fusies en overnames, 'een waarschuwing voor elk bedrijf dat denkt dat het boven de wet staat'.

Overnames Instagram en WhatsApp

Facebook ligt in de Verenigde Staten ook onder vuur om zijn overnamedrift. De Amerikaanse toezichthouder FTC diende in augustus een nieuwe aanklacht tegen Facebook in, omdat het bedrijf met de overnames van WhatsApp en Instagram zijn monopoliepositie zou hebben misbruikt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook wil 10.000 nieuwe mensen aannemen in Europa

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van