New York

Man klaagt Canon aan: 'Kan niet scannen zonder inktcartridge'

19 oktober 2021 20:58 Aangepast: 19 oktober 2021 21:06
Beeld © Canon

Een boze koper van een Canon printer heeft het bedrijf in de Verenigde Staten voor de rechter gesleept omdat hij niet kan scannen of faxen als de printer zonder inkt zit. "Er is geen enkele reden waarom de aanwezigheid van een inktcartridge hieraan gekoppeld moet zijn."

De man concludeert daarom dat Canon-gebruikers gedwongen worden om nieuwe inkt te kopen, zelfs als ze een functie willen gebruiken waar helemaal geen inkt voor nodig is. Hij stapt daarom naar de rechter en roept anderen op om mee te doen, schrijft The Register.

De rechtszaak ligt nu bij de federale rechter in de staat New York. De man, David Leacraft, neemt het Canon kwalijk dat het bedrijf zijn printers aanbiedt als multifunctionele machines zonder consumenten te waarschuwen over de noodzaak om altijd inkt in de printer te hebben.

Leacraft eist dat Canon een schadevergoeding betaalt aan alle gedupeerden. Daarnaast wil hij dat Canon stopt met de marketingcampagne en duidelijk aangeeft dat je ook voor scannen en faxen een inktcartridge nodig hebt.

Miniatuurvoorbeeld
Smile

Werknemers Canon in China moeten glimlachen om op kantoor te komen

'Canon wil geld verdienen aan cartridges'

Canon zou mogelijk minstens 5 miljoen dollar (4,2 miljoen dollar) moeten uitbetalen, omdat meer dan honderd mensen mee kunnen doen met de rechtszaak. Onder mogelijke gedupeerden vallen in ieder geval alle mensen die in de staat New York een soortgelijke Canon-printer hebben gekocht.

Leacraft betaalde zelf zo'n honderd dollar voor zijn Canon Pixma MG2522. In de rechtbankdocumenten wijzen de advocaten van Leacraft erop dat printerfabrikanten hun printers vaak spotgoedkoop aanbieden, omdat ze hun geld eigenlijk aan de verkoop van inktcartridges verdienen. De eis om altijd genoeg inkt in je Canon-printer te hebben, ook al maak je geen gebruik van die inkt, is daarom een simpele poging om meer geld uit de consument te knijpen, betogen ze. 

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van