Streaming muziek

'Concurrentie online-muziekmarkt mogelijk verstoord'

19 oktober 2021 12:44 Aangepast: 19 oktober 2021 13:03

De Britse concurrentiewaakhond onderzoekt of muziekdiensten als Spotify en Apple Music de concurrentie verstoren. Ook de rol van platenmaatschappijen wordt onder de loep genomen.

De Britse toezichthouder CMA start een onderzoek naar de rol van muziekstreamingdiensten en grote platenlabels. "Wij willen alles doen wat we kunnen om ervoor te zorgen dat de sector competitief en gezond is", zegt CMA-topman Andrea Coscelli.

Britse politici vrezen dat de nauwe banden tussen de grote platenmaatschappijen en de streamingdiensten de innovatie beperken en kunnen leiden tot 'oneerlijke resultaten voor kleinere spelers'. Universal, Sony en Warner zouden samen zo’n 75 procent van de Britse muziekmarkt in handen hebben. Tegelijkertijd zijn grote platenlabels aandeelhouders van Spotify.

Gebrek aan transparantie

Britse parlementariërs hekelen ook het 'gebrek aan transparantie' over de contractuele voorwaarden die zowel platenlabels als streamingdiensten hanteren, die zouden kunnen leiden tot oneerlijke vergoedingen voor artiesten.

"Streaming is nu goed voor meer dan 80 procent van alle muziek waarnaar in dit land wordt geluisterd. We willen een beeld vormen of de concurrentie in deze sector goed werkt of dat er verdere actie moet worden ondernomen", aldus Coscelli.

Mogelijk leidt het onderzoek van de toezichthouder tot strengere regels voor de muziekdiensten. Soortgelijke onderzoeken heeft de CMA in het Verenigd Koninkrijk ook al lopen tegen Google, Facebook en Apple om andere kwesties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nieuwe IKEA-speakerlamp met Spotify-knop uitgelekt

Artiesten boos over royalty's

Artiesten protesteren al jaren tegen de volgens hen te kleine vergoedingen die ze van streamingdiensten voor hun muziek ontvangen.

Spotify betaalt een derde tot een halve dollarcent per gestreamd nummer, meldde de Wall Street Journal eerder dit jaar. Apple Music, de grootste concurrent van Spotify, zou artiesten het dubbele betalen: een dollarcent per stream. 

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van