TikTok wint de strijd

'Facebook vreest dat Instagram strijd om tieners verliest'

17 oktober 2021 11:19 Aangepast: 17 oktober 2021 11:22
Instagram Beeld © Getty

Facebook is bang dat zijn app Instagram de strijd om de aandacht van tieners verliest. Apps als TikTok en Snapchat winnen rap populariteit onder de doelgroep.

De angst zit er al sinds 2018 in bij het sociale mediaplatform, blijkt uit een rapport in handen van The New York Times. In marketingdocumenten wordt gesproken van een "existentiele dreiging" voor foto-app Instagram, die momenteel marktleider is met meer dan 1,3 miljard gebruikers.

De angst is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. Het bedrijf vreest dat het zijn 'pijpleiding' naar gebruikers verliest als tieners het platform in de steek gaan laten, schreef het vorig jaar intern.

Sinds 2018 heeft Instagram het overgrote deel van zijn marketingbudget besteed aan advertenties die zich op deze jonge doelgroep richten. Dat is zeer ongewoon voor een dergelijk bedrijf, dat normaliter probeert zo breed mogelijk te adverteren.

Er zou een korte opleving van Instagram-gebruik onder de tienerdoelgroepen hebben plaatsgevonden tijdens de pandemie, maar volgens bronnen van de New York Times komt die alweer ten einde. Facebook zou zich bovenalles zorgen maken om de groep 13- tot 15-jaar oude tieners. 

Miniatuurvoorbeeld
Instagram Kids

Instagram pauzeert plannen voor kinder-app na storm van kritiek

TikTok nu al populairder dan Instagram in Nederland

In Nederland is TikTok inmiddels al populairder onder de jeugd, blijkt uit onderzoek dat eerder dit jaar werd gepubliceerd. De muziekapp wordt door 700.000 kinderen tussen de 6 en 14 jaar dagelijks gebruikt terwijl deze groep dat eigenlijk niet eens mag. Het aantal Nederlanders tussen de 15 en 19 jaar dat de app dagelijks bekijkt is vervijfvoudigd ten opzichte van 2020.

De groei van Instagram stagneerde echter. De app kreeg er afgelopen jaar vrijwel geen nieuwe gebruikers onder de 40 jaar oud meer bij, en onder kinderen daalde het gebruik zelfs een beetje. 

Ook ligt het platform onder vuur omdat Instagram slecht zou zijn voor het zelfbeeld van jonge meisjes, bleek uit intern onderzoek dat vorige maand naar de pers lekte. Eén op de drie tienermeisjes zou zich onaantrekkelijker zijn gaan voelen sinds ze de app gebruiken. Een deel van de tieners ziet de app als aanjager van recente stijgingen in angst- en depressieklachten.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van