Klokkenluider

Apple ontslaat kartrekker #AppleToo-beweging

15 oktober 2021 20:44 Aangepast: 15 oktober 2021 20:50
Apple-topman Tim Cook in juni 2021. Beeld © ANP / Associated Press

Een leider van de #AppleToo-beweging, die aandacht wil vragen voor discriminatie binnen het bedrijf, is gisteren ontslagen.

Het gaat om Janneke Parrish, een van de twee Apple-werknemers die het voortouw nam bij het oprichten van de actiegroep, aldus The Verge. #AppleToo werd in augustus opgericht uit zorgen over racisme, seksisme en ongelijkheid op de werkvloer van het techbedrijf.

Parrish stond al enkele dagen op non-actief omdat Apple haar verdacht van betrokkenheid bij het lekken van interne informatie naar de pers. Ze moest haar computer en smartphone inleveren voor onderzoek, maar verwijderde enkele persoonlijke zaken, zoals de apps Pokemon Go en Robinhood en screenshots van bugs. Parrish zegt dat ze zich "schaamde" voor hoeveel geld ze had verloren aan aandelen Gamestop, die ze eerder dit jaar via Robinhood kocht.

Apple-ceo Tim Cook waarschuwde zijn werknemers eerder dit jaar dat het medewerkers die informatie naar de pers lekken hard gaat aanpakken. Die brief lekte vrijwel ogenblikkelijk naar de pers.

Miniatuurvoorbeeld
'Loose Lips Sink Ships'

Apple-baas waarschuwt in uitgelekte mail voor lekken informatie

'Vergeldingsactie'

Het verwijderen van de apps viel in het verkeerde keelgat bij Apple. Ze zou met het verwijderen van deze inhoud het onderzoek hebben belemmerd. Ze werd daarop ontslagen.

Parrish denkt zelf dat het om een vergeldingsactie gaat, vertelde ze aan The New York Times. Ze vermoedt dat Apple haar ontslagen heeft omdat ze vanwege haar werk met de actiegroep te lastig was geworden.

In de maanden voor haar ontslag was Parrish begonnen met het delen van verhalen van anonieme Apple-medewerkers op het bloggingplatform Medium. De medewerkers beklagen zich over slechte lonen, discriminatie, seksueel wangedrag en het onderdrukken van kritiek door managers. 

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van