Coronamelder

Coronabesmetting is nu zelf door te geven via CoronaMelder-app

15 oktober 2021 08:47

Mensen die met corona zijn besmet, kunnen voortaan via de CoronaMelder-app zelf direct mensen bij wie ze in de buurt zijn geweest waarschuwen.

Na het bekijken van de eigen positieve test op Coronatest.nl kunnen mensen voortaan via een knop de GGD-sleutel uit de Coronamelder-app invoeren, meldt het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Vervolgens worden mensen die langer dan een kwartier in de buurt van de besmette persoon waren en de Coronamelder-app gebruiken meteen gewaarschuwd.

Tot nu toe was dit een taak van de GGD tijdens het bron- en contactonderzoek. De nieuwe knop moet zorgen voor tijdswinst, zodat er meer besmettingen worden gevonden. "Dat is belangrijk nu de samenleving weer steeds meer open gaat en de regel om anderhalve meter afstand te houden is opgeheven. 74 procent van de mensen die een coronatest hebben aangevraagd na een melding in CoronaMelder, was (nog) niet bekend bij het reguliere bron- en contactonderzoek", aldus het ministerie.

5,4 miljoen downloads

De CoronaMelder werd geïntroduceerd om bij te dragen aan het bron- en contactonderzoek. De app is in totaal 5,4 miljoen keer gedownload op iPhones en Android-telefoons. Inmiddels hebben ruim 200.000 mensen via CoronaMelder anderen gewaarschuwd dat zij besmet zijn. 

Hoeveel mensen zich na een melding lieten testen, is niet bekend, omdat cijfers daarover om privacyredenen niet worden bijgehouden. Het is niet duidelijk hoeveel mensen de app momenteel nog 'aan' hebben staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

App CoronaMelder heeft 23 miljoen euro gekost

Bluetooth

De app gebruikt een methode van Google en Apple om met Android-telefoons en iPhones te detecteren of mensen langer dan een kwartier bij elkaar in de buurt zijn geweest. Via bluetooth houdt de app dat anoniem in de gaten. Dit werkt alleen als beide personen de app hebben geïnstalleerd.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Advies om te testen na melding CoronaMelder-app vervalt

23 miljoen euro kosten

De CoronaMelder-app heeft de overheid tot nu toe 23 miljoen euro gekost, zo maakte het ministerie van Volksgezondheid onlangs bekend. Het geld ging behalve naar de ontwikkeling en het beheer van de app, ook naar zaken als publiekscampagnes en de helpdesk. 

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van