Ga naar de inhoud
Cybercrime

Nederland en 30 landen gaan samen ransomware aanpakken

Ruim 30 landen, waaronder Nederland, hebben afgesproken samen de strijd aan te gaan tegen ransomware, de software waarmee criminelen bestanden gijzelen waarna ze losgeld eisen.

De landen spreken zich in een verklaring uit voor internationale samenwerking, onder meer om te voorkomen dat criminelen hun 'losgeld' kunnen witwassen. Vertegenwoordigers van de ruim dertig landen hadden virtueel vergaderd op initiatief van de Verenigde Staten.

De grote afwezige was Rusland, dat niet was uitgenodigd. Dat land wordt gezien als een belangrijke uitvalsbasis voor cybercrimebendes.

Gevaar voor cruciale infrastructuur

Gijzelsoftware wordt in de slotverklaring omschreven als een gevaar voor cruciale infrastructuur, essentiële diensten en consumenten. Ransomware versleutelt bestanden op computers, waarna in digitale valuta losgeld betaald moet worden om weer toegang te krijgen. Landen wisselden op de top ervaringen uit over de impact die zo'n aanval kan hebben. Zo waren op meerdere plaatsen ziekenhuizen getroffen.

De landen vinden volgens de verklaring dat snel iets gedaan moet worden. Zo moet worden ingezet op een betere "cyberhygiëne", ook in het bedrijfsleven, om het cybercriminelen moeilijker te maken. Ook samenwerking tussen politiediensten om daders aan te pakken wordt gezien als een noodzakelijke stap.

VS
Lees ook
VS nodigt Rusland niet uit voor top over aanpak ransomware

Wel praten met Rusland 

Voorkomen moet worden dat het winstgevend kan zijn om gijzelsoftware te verspreiden, vinden de landen. Die benadrukken dat naar "alle beschikbare middelen" gekeken zal worden bij de aanpak van cybercriminelen.

Hoewel Rusland niet was uitgenodigd, wordt met dat land wel gepraat over de problemen met ransomware. Dat gebeurt volgens Amerikaanse functionarissen via een ander kanaal.  

Justitie
Lees ook
Justitie denkt aan verbod op betalen losgeld na aanval met ransomware
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl