Ga naar de inhoud
Beveiliging

Chatbackups WhatsApp vanaf vandaag ook te versleutelen

WhatsApp voert vandaag de mogelijkheid in om reservekopieën van je chatgeschiedenis te versleutelen met een wachtwoord en end-to-end encryptie.

De functie werd vorige maand al aangekondigd, maar het sociale mediaplatform liet daarna weinig meer weten over de beoogde datum. De mogelijkheid om je kopieen te beveiligen wordt vanaf vandaag langzaamaan uitgerold naar alle toestellen, schrijft Facebook-oprichter Mark Zuckerberg op Facebook.

Gewone WhatsApp-chats zijn al lang beveiligd met end-to-end encryptie. Maakte je echter een backup en plaatste je die in de cloud, dan was die reservekopie gewoon onversleuteld in te zien.

Dat heeft verregaande consequenties, aangezien opsporingsdiensten deze backups kunnen opvragen en inzien. Ze worden doorgaans opgeslagen in Google Drive op Android en iCloud op iPhone.
 

'Ambtenaren
Politiek
'Ambtenaren werken nog steeds aan afzwakken encryptie'

Technische uitdaging

Het was volgens Zuckerberg een "grote technische uitdaging" om deze backups ook te versleutelen, maar het is nu gelukt. Gebruikers kunnen nu een encryptiesleutel van 64 cijfers aanvragen, waarmee hun backups worden versleuteld. Je kan ook een apart wachtwoord aanmaken.

Verlies je je wachtwoord of sleutel, dan kun je je backups ook niet meer inzien. Oude backups worden onmiddelijk verwijderd als je een reservekopie met encryptie maakt.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl