Tech

VS nodigt Rusland niet uit voor top over aanpak ransomware

13 oktober 2021 14:31 Aangepast: 13 oktober 2021 14:45
Beeld © Getty

De Verenigde Staten organiseren deze week een digitale top over de bestrijding van gijzelsoftware en cybercrime. Maar het Witte Huis heeft Rusland niet uitgenodigd. Dat land wordt gezien als een belangrijke uitvalsbasis voor cybercrimebendes.

De ruim dertig deelnemende landen bespreken tijdens de top strategieën om weerbaarder te worden tegen ransomware. Daarmee gijzelen criminelen bestanden bij bedrijven, waarna ze losgeld eisen in cryptomunten, zoals bitcoins, om die bestanden weer te 'bevrijden'. 

"Het is belangrijk dat de internationale gemeenschap samenwerkt om ervoor te zorgen dat kritieke infrastructuren bestand zijn tegen kwaadwillende cyberactiviteiten en dat we onze collectieve cyberverdediging versterken", zegt een woordvoerder van het Witte Huis.

'Stilzwijgend getolereerd'

De VS hebben eerder al vermanende gesprekken gevoerd met Moskou over ransomware-activiteiten en andere cyberaanvallen vanuit Rusland. "De Russische regering heeft enkele stappen ondernomen en we kijken uit naar verdere actie", aldus de zegsman. De bendes worden volgens analisten niet direct gecontroleerd door het Kremlin, maar wel stilzwijgend getolereerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Russische staatshackers vielen weer Duitse politici aan'

De top wordt woensdag en donderdag gehouden. Naast de VS leiden India, Australië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een aantal van de gesprekken. Ook landen als Canada, Frankrijk, Brazilië, Japan, Mexico, Oekraïne en Israël zijn vertegenwoordigd, evenals de Europese Unie.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

EU beschuldigt Rusland van cyberaanvallen

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van