Ruimtevaart

William Shatner vandaag de ruimte in, als oudste mens ooit

13 oktober 2021 03:51 Aangepast: 13 oktober 2021 06:59

Star Trek-legende William Shatner gaat woensdag in het echt de ruimte in. Hij gaat mee met een toeristische vlucht naar de rand van de dampkring. De 90-jarige Shatner wordt dan de oudste persoon die ooit in de ruimte is geweest.

Shatner is een van de vier passagiers van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos. De raket New Shepard moet om 16.00 uur Nederlandse tijd opstijgen vanaf een lanceerbasis in het westen van Texas.

Het was eerst de bedoeling dat de lancering een half uur eerder zou zijn, maar de plannen werden iets aangepast vanwege verwachte wind.

Het vaartuig schiet na het opstijgen naar ruim 100 kilometer hoogte. De inzittenden zijn een paar minuten gewichtloos en zien de kromming van de aarde en de oneindigheid van het heelal. Ongeveer een kwartier na vertrek moet de capsule veilig landen, hangend aan een parachute. De vlucht zou eigenlijk op dinsdag plaatsvinden, maar was een dag uitgesteld vanwege de weersomstandigheden.

Captain Kirk

Shatner brak in de jaren 60 door als captain James T. Kirk, bevelhebber van ruimteschip USS Enterprise, in de originele Star Trek-serie. Hij keerde daarna nog verschillende keren terug in die rol, onder meer in de filmreeks uit de jaren 80.

Het is de tweede keer dat Blue Origin zo'n ruimtevlucht uitvoert. In juli ging Bezos zelf mee aan boord. Zijn reisgenoten waren zijn broer (waardoor zij als eerste broers ooit samen in de ruimte waren), de 82-jarige Wally Funk (momenteel nog de oudste mens ooit in de ruimte) en de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen (de jongste mens ooit in de ruimte en de vierde geboren Nederlander).

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van