Sociale media

Facebook-klokkenluider praat met toezichtsraad en EU-parlement

12 oktober 2021 08:50 Aangepast: 12 oktober 2021 08:57
Frances Haugen Beeld © Getty

De raad van toezicht van Facebook praat binnenkort met de oud-medewerkster die het bedrijf beschuldigt van onethisch handelen. Ook gaat ze langs bij het Europees Parlement.

Klokkenluider Frances Haugen zei onder meer dat Facebook winst belangrijker vindt dan het maatschappelijk belang. Ook stelde ze dat het bedrijf zo gesloten is dat zelfs de eigen Oversight Board niet goed weet wat zich intern afspeelt. "Gezien de ernstige beweringen van mevrouw Haugen over Facebook hebben we haar uitgenodigd om met de raad te spreken", meldt de toezichthouder. Dat gesprek vindt over een paar weken plaats.

De Oversight Board onderzoekt ook of Facebook wel volledig openheid van zaken heeft gegeven in eerdere antwoorden De raad hoopt op basis van de gesprekken met Haugen Facebook aan te zetten tot meer "transparantie en verantwoordelijkheid".

Europees Parlement

Het Europees Parlement heeft Haugen uitgenodigd samen met andere "klokkenluiders van de negatieve gevolgen van de producten van Big Tech". De hoorzitting is op 8 november.

Het parlement buigt zich de komende tijd over voorstellen om de grote macht van techbedrijven in te dammen. Over twee weken spreekt Haugen ook met Britse parlementariërs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Advocaat klokkenluider: 'Er komen meer onthullingen over Facebook'

Haatberichten en mentale gevolgen

Haugen, die als Facebook-medewerker werkte aan het bestrijden van desinformatie, sprak vorige week met Amerikaanse Congresleden over vermeende misstanden bij het socialmedia-bedrijf. Ze zei dat Facebook buiten de VS onvoldoende optreedt tegen haatberichten, wat onder andere zou hebben bijgedragen aan etnisch gemotiveerd geweld in Myanmar en Ethiopië.

Ook zou het bedrijf uit eigen onderzoek weten dat zijn apps de geestelijke gezondheid van sommige jonge gebruikers schaden.

Oversight Board

Facebook riep de Oversight Board in 2020 in het leven als orgaan dat controleert of het bedrijf zich wel aan de eigen regels houdt. In totaal zijn er twintig leden, onder wie de Deense oud-premier Helle Thorning-Schmidt en Nobelprijswinnares Tawakkol Karman.

Luister ook de Bright Podcast:

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van