Facebook onder vuur

Advocaat klokkenluider: 'Er komen meer onthullingen over Facebook'

07 oktober 2021 07:11 Aangepast: 07 oktober 2021 07:12
Frances Haugen Beeld © Getty

De advocaat van Frances Haugen, de klokkenluider die Facebook deze week onder vuur nam, zegt dat haar recente verwijten "slechts het begin" zijn van meer onthullingen over het bedrijf.

De ex-medewerkster heeft "veel elementen nog niet gemeld", zegt advocaat John Tye. "Er volgen meer onthullingen."

Haugen zei deze week dat Facebook uit eigen onderzoek weet dat zijn apps, zoals Instagram, de geestelijke gezondheid van sommige jonge gebruikers schaden. Haugen zou in haar tijd bij het bedrijf ook keer op keer gezien hebben dat Facebook winst maken belangrijker vond dan sociale aspecten.

Tye meldt dat de kritiek van Haugen heeft geleid tot een "grote stijging" van het aantal (voormalige) Facebook-medewerkers dat zijn advocatenkantoor heeft benaderd en mogelijk zelf als klokkenluider wil optreden.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Facebook giftig voor kinderen? Deze en 4 andere vragen over grote tech-rel

'Ook in Europa'

Niet alleen zou zijn team willen proberen Facebook in de VS aan te pakken, ook in Frankrijk en Groot-Brittannië wordt overwogen een juridische procedure op te starten. "Er is veel interesse in Europa", aldus Tye, die zelf in 2014 als klokkenluider naar buiten trad over de surveillance-praktijken van de Amerikaanse regering.

Facebook-topman Mark Zuckerberg reageerde dinsdag op de kritiek van Haugen en stelde dat het "gewoon niet waar" is dat Facebook winst boven de veiligheid van gebruikers zou stellen. In een verklaring op zijn Facebook-account verweerde hij zich ook tegen de recente kritiek over de invloed van Facebook op met name de geestelijke gezondheid van kinderen en tieners.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Facebook vertraagt uitrol functies om zorgen reputatie'

Nieuwe functies uitgesteld

Facebook zou intussen allerlei nieuwe functies hebben uitgesteld omdat het eerst wil beoordelen of deze tot nog meer negatieve aandacht zouden kunnen leiden. 

Het bedrijf maakte onlangs ook al bekend dat het voorlopig stopt met de ontwikkeling van een versie van Instagram voor kinderen.

Luister ook de Bright Podcast:

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van