Privacy

Europarlement: gezichtsherkenning in publieke ruimtes verbieden

06 oktober 2021 17:11 Aangepast: 06 oktober 2021 19:08

Het Europese Parlement wil dat EU-landen het gebruik van gezichtsherkenning met kunstmatige intelligentie in publieke ruimtes aan banden gaan leggen.

Het Europees Parlement heeft vandaag een resolutie aangenomen die stelt dat systemen die mensen op basis van kunstmatige intelligentie (AI) in openbare ruimtes kunnen herkennen moeten worden verboden. Bedrijven mogen dan bijvoorbeeld geen bewakingscamera's met automatische gezichtsherkenning gebruiken. Dergelijke systemen mogen wat betreft de europarlementariërs alleen worden ingezet door opsporingsdiensten bij verdenking van misdrijven.

Zorgen over discriminatie door AI

Software die met behulp van AI mensen moet herkennen kan allerlei ingebouwde vooroordelen bevatten, waarschuwen de europarlementariërs. Menselijk toezicht en strenge juridische bevoegdheden zijn volgens hen nodig om discriminatie door AI te voorkomen. "Mensen moeten altijd de definitieve beslissingen nemen."

Bij de identificatie van etnische minderheden, LHBTI's, senioren en vrouwen gaan de systemen met AI te vaak in de fout. "Om ervoor te zorgen dat de grondrechten worden gerespecteerd bij het gebruik van deze technologieën, moeten algoritmes transparant, traceerbaar en voldoende gedocumenteerd zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Met deze gezichten zijn systemen voor gezichtsherkenning te foppen

Bedrijven met databases

Het Europarlement wil ook verbieden dat bedrijven databases voor gezichtsherkenning van Europese burgers aanleggen. Het omstreden bedrijf Clearview AI heeft zo'n gezichtsdatabase.

In Nederland kreeg een supermarkt vorig jaar een waarschuwing van de Autoriteit Persoonsgegevens, omdat er bij de ingang van de winkel een camera hing die gekoppeld was aan een systeem voor gezichtsherkenning. 

Geen leugendetectors bij de grens

De europarlementariërs willen verder dat het omstreden onderzoeksproject iBorderCtrl, waarbij binnenkomende reizigers aan de EU-grenzen worden gescreend met leugendetectors, wordt stopgezet.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Privacygroepen dienen klacht in tegen gezichtsherkenningssoftware

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van