Ga naar de inhoud
Mega-storing Facebook

EU-commissaris: 'Storing toont dat we te afhankelijk zijn van Facebook'

Eurocommissaris van mededinging Margrethe Vestager Beeld © EPA

De urenlange storing van Facebook, WhatsApp en Instagram maandagavond toont aan dat de wereld niet moet leunen op een paar grote bedrijven, vindt de Europese Commissie.

"We hebben alternatieven en keuzes nodig in de techmarkt", reageert Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager op de storing bij de Facebook-diensten, die maandag ruim zeven uur plat lagen. 

Vestager, die al jaren probeert de macht van de grote internetbedrijven ('Big Tech') te beteugelen, ziet met de storing haar gelijk bewezen. Al te grote afhankelijkheid van enkele techreuzen maakt kwetsbaar, vindt ze. "Wie het ook zijn."

Hoe
Lees ook
Hoe een fout bij een update leidde tot een megastoring bij Facebook

Mega-boetes of opbreken bedrijven

De eurocommissaris van mededinging wil dat gebruikers meer te kiezen krijgen op het gebied van online-diensten. Daarom heeft ze eind vorig jaar een aantal voorstellen gedaan om grote techbedrijven harder te kunnen aanpakken. Die worden de komende tijd besproken door het Europees Parlement en de EU-lidstaten.

Als de bedrijven zich niet houden aan de nieuwe regels, dan kunnen ze boetes krijgen van tussen de 6 en 10 procent van hun wereldwijde jaaromzet. Techreuzen die vaker de regels overtreden, kunnen zelfs worden opgebroken.

 

Storing
Lees ook
Storing Facebook en WhatsApp kwam door mislukte update
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter