Ga naar de inhoud
Sinds 17.39 uur

WhatsApp, Facebook, Instagram onbereikbaar door wereldwijde storing

Facebook kampt met een wereldwijde storing. Veel mensen hebben geen toegang tot de sociale netwerksite. Ook WhatsApp en Instagram, eigendom van Facebook zijn niet of nauwelijks bereikbaar.

Allestoringen.nl houdt storingen bij op basis van klachten op sociale media. Na 17.48 uur zag deze site het aantal klachten hard oplopen. Volgens internetbedrijf Kentik begonnen de problemen om 17.39 uur.

WhatsApp laat via Twitter weten: "We zijn ons ervan bewust dat sommige mensen momenteel problemen hebben met WhatsApp. We werken eraan om alles weer te herstellen." Facebook stuurde even later een soortgelijk bericht.

Volgens Brian Krebs, een Amerikaanse onderzoeksjournalist, gaat het om een DNS-probleem. DNS staat voor Domain Name System, een systeem dat er simpelweg voor zorgt dat een website gevonden kan worden. Elke website heeft een eigen IP-nummer, dit wordt door DNS vertaald naar een websitenaam.

Volgens Cloudflare-topman Dane Knecht gaat het specifiek om een probleem met het zogenoemde border gateway protocol (BGP). "BGP is dé cruciale techniek die van alle losse computers en servers één groot netwerk maakt", legt Floris Poort van Bright uit. "BGP is als het ware de routekaart, die zorgt dat bijvoorbeeld de app van Instagram de snelste route kent naar de server met foto’s. Die routekaart is nu offline, en dus kan de app de weg niet vinden."

'Zeer uitzonderlijk'

Dat de storing inmiddels drie uur duurt, verbaast de techredacteur. "Een kwartier downtime is normaal de max, dit is zeer uitzonderlijk", zegt hij.

Er zijn volgens Poort 'hele goede systemen' die ervoor zorgen dat miljarden mensen tegelijk worden doorverwezen naar de juiste sites. "Dat gaat via allerlei schakels. Ergens in die keten is iets stuk. Meestal is er wel een back-up, maar nu blijkbaar niet."

Velen zoeken naar alternatieve sociale media, zoals Twitter. "Hallo letterlijk iedereen", schreef het bedrijf op het eigen platform.

Het
Lees ook:
Het zijn niet poezenplaatjes waar Facebook geld aan verdient

Signal: veel nieuwe gebruikers

De app Signal, vaak genoemd als alternatief voor WhatsApp voor het sturen van berichten, beweert veel aanmeldingen te krijgen van nieuwe gebruikers. "We weten ook hoe het is om een storing mee te maken", twittert het bedrijf. Ze wensen het beste voor de technici.

In maart en in april dit jaar kampte Facebook ook met een storing, die duurde in beide gevallen een uur.

Veligheidsexperts zeggen tegen persbureau Reuters dat de storing mogelijk door een interne fout bij Facebook is veroorzaakt. Sabotage van binnenuit sluiten zij niet uit, maar een hack van buitenaf wordt onwaarschijnlijk geacht.